Afrika Botswana Namibië

Tips: Een 4×4 auto huren in het zuiden van Afrika

Follow my blog with Bloglovin
Toen wij onze trip naar Namibië en Botswana aan het voorbereiden waren, was een belangrijk onderdeel daarvan de autoverhuur van een 4wd met kampeertent op het dak. Een moeilijke keuze, want wij waren op zoek naar toch wel wat zekerheid dat alles in orde zou zijn en dat de verhuurmaatschappij wel te vertrouwen was. Naast die zekerheid is het een keuze waarbij veel geld gemoeid is, want je zit al snel op een 70 euro per dag voor een goede auto, maar dat kan gemakkelijk oplopen tot zo’n 200 euro per dag. Dat hangt allemaal af van je graag wilt, de maatschappij die je kiest en hoe je verzekerd wilt zijn. Achteraf gezien hebben wij in deze drie opties een perfecte maatschappij en auto gekozen waar we ontzettend blij mee waren. In dit blog zal ik proberen aangeven waar je zoal op zou kunnen letten bij het kiezen van een auto.

Wat zijn je wensen?

Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat je verlangd van een vakantie in het zuiden van Afrika. Je kunt ervoor kiezen om een gewone auto te huren, en je nachten door te brengen in chalets. In dat geval kun je af met een 2×4 in Zuid-Afrika en ook in Namibie lukt dat met gemak. Vanzelfsprekend is een 2×4 veel goedkoper om te huren, en kun je ook gelijk de helft aan benzinekosten rekenen, maar heb je de kosten van de chalets er weer bij. Als budget reiziger, zou je dan ook kunnen gaan voor hostels, of je neemt een tentje mee en slaapt daarin op de campings. Ga je echter naar Botswana, dan zal een 2×4 minder goed volstaan en zal je te allen tijde een 4×4 nodig hebben om dit ongerepte land veilig te kunnen doorkruisen.

Maar, je kunt er ook voor kiezen om een te worden met de natuur en te gaan voor een 4×4 met een tent op het dak en alle kampeerspullen die je maar kunt wensen. Zo sta je in een tent midden in de natuur, soms met de meest wilde dieren om je heen en kun je gemakkelijk je eigen maaltijden koken. ’s Ochtends was mijn favoriete moment, als we de rits van onze tent open konden doen voor wat frisse lucht, en vanuit daar de zon op zagen komen. Voor ons was dit de ultieme manier om Afrika beter te leren kennen in al haar glorie. Het buitenleven is dan heerlijk, maar in onze zomer wel verschikkelijk koud als de zon weg is en verwacht natuurlijk niet de luxe die je in de chalets wel kunt ervaren. 🙂

Welke maatschappij moet je kiezen?

Dat vond ik persoonlijk de aller moeilijkste keuze die gemaakt moest worden. Mijn zoektocht begon gewoon bij Google en de Lonely Planet en ik schrok wel wat van de prijzen die er weergegeven werden. Wij hadden gepland om zo’n 27 van onze 30 dagen met de auto op pad te zijn, en een klein rekensommetje doet je dan wel eventjes omvallen. Na wat gewenning ben ik rustig verder gaan kijken naar de opties. Hierin ervaringen met twee bedrijven, waarbij ik hoop dat ik jou iets kan helpen om een mogelijke keuze te maken.

No go: South Africa 4×4

Ik kwam eerst uit bij https://southafrica4x4.co.za/, eigenlijk vooral door hun lage prijzen vergeleken met de rest. Ik heb eens gekeken op trustpilot en tripadvisor en daar kwamen ze toch best goed uit. Ik had contact met hen, en dat was niet altijd volledig positief (vaak een week later pas antwoord, want ze zouden geen internet hebben, toch af en toe nog een beetje vaag blijven met antwoorden, enz.) maar ik ging er toch mee door omdat de reviews op die onafhankelijke platforms overwegend positief waren. Ik was zelfs zover geraakt dat ik een contract heb ondertekend en gemaild. Maar ergens had ik in mijn onderbuik het gevoel dat het niet helemaal klopte. Na weer anderhalve week zwijgen vanuit hen en vele mailtjes later vanuit mij (het ging immers niet om zomaar een tientje) heb ik nog eens Tripadvisor geraadpleegd en ben ik wat verder terug gegaan zodat ik met de reviewdatums in het hoogseizoen kwam (de eerste keer kijken kreeg ik uiteraard recente reviews, buiten het hoogseizoen, en was alles positief). En toen kwam alle vuile was naar buiten. Ze zouden mensen op het vliegveld hebben laten staan, en hen simpelweg met een telefoontje hebben laten weten dat er toch geen auto meer zou zijn voor ze. Bij kapotte wagens onderweg lieten ze dagen op zich wachten om iets te laten horen. En het hield niet op. Ik heb direct mijn contract afgezegd en ben verder gaan kijken. En de eerste reactie die ik van hen kreeg sinds ik het contract had opgestuurd, was 4 maanden later, namelijk 3 dagen voor vertrek: ‘Ah ja, ik hoop dat je intussen iets anders hebt gevonden, want wij hebben geen auto’s meer’. Het was duidelijk dat ik de goede keuze had genomen.

Go: Bushlore

De persoon van de review van het vliegveld had op dat moment een andere maatschappij gebeld, Bushlore, in de hoop dat hij hem uit de brand kon helpen. En hij was daadwerkelijk de redder in nood. Daar had ik wat aan en ik ben het contact aangegaan met Clyde. Direct warm, vriendelijk en betrouwbaar en hij wilde ons zeker helpen met alles wat we nodig hadden. Dat gaf me een heel veel beter gevoel en ik kreeg echt zin in onze reis. Ik zag ons al gaan door het avontuur! Het kostte ons dan wat meer, maar ik was in ieder geval zeker dat er een auto op ons te wachten zou staan. En toen we er aan kwamen zagen we wat voor eentje. WAUWW! We hadden een ultrasuperdeluxemegavette camper gekregen om te showen in Zuid-Afrika, Namibie en Botswana. Geen tent die we met een trappetje moesten opbouwen, maar eentje die we gewoon konden openklikken en klaar! We waren de luxebeestjes onder de kampeerders met al die jaloerse ogen op ons gericht.

Bij het ophalen van de auto hebben we een EHB-4×4-rijden gekregen bij Clyde en heeft hij ons uitgelegd hoe we eventueel zouden kunnen handelen wanneer we vast zouden zitten of met een lekke band zouden zitten. De auto had een dubbele 40 liter tank, waardoor we telkens een heel stuk langer konden doorrijden en minder in nood zaten om een volgend tankstation.

Daarnaast heeft Bushlore ook in Namibië en in Botswana een vestiging, dus kun je in elk gewenst land je auto ophalen en terugbrengen, wij hebben die van ons in Johannesburg opgehaald en teruggebracht. Ondertussen was er in Namibië nog iets mis met onze compressor, en omdat we die echt wel nodig hadden besloten we naar hen te bellen. Nog die avond stond er een nieuwe compressor klaar bij ons volgende hostel in Swakopmund: ze waren hem ons helemaal komen brengen, een betere service konden wij niet wensen.

Ook bij het terugbrengen waren ze niets dan vriendelijk, ze gingen uit van de gewoonlijke schade die bij het 4×4 rijden voor komt (krassen aan de zijkant van de bomen langs de weg, enz) en daar werd niets voor in rekening gebracht.

Verzekering

Omdat wij toch graag zeker wilden zijn dat alles in orde was met onze auto en dat we zeker niet later nog voor extra kosten zouden komen te staan (bij 4×4 rijden zit een ongeluk of schade echt wel in een klein hoekje), hebben wij een all-risk verzekering afgesloten. We waren hiermee verzekerd voor ruitschade, roll-overs, banden en andere schade die we zelf niet zouden kunnen voorkomen (onbeschoft rijden is uiteraard nog altijd je eigen verantwoordelijkheid). Dit kostte ons per dag ongeveer 14 euro en vonden wij toch de moeite waard om met zekerheid rond te kunnen rijden.

Let goed op bij het afhalen

Zorg ervoor dat je een rondje om en door de auto maakt met de persoon die je de auto aflevert. Ga dan zeker vragen langs als: waar zit er al schade, zorg dat die goed genoteerd wordt. Zitten alle spullen erbij die ze beloofd hebben erbij te doen? Kunnen ze je helpen met uitleggen hoe je een band verwisseld, en wat je moet doen als je vast loopt met de auto? Zit er een satelliettelefoon bij, laat je dan ook zeker even uitleggen hoe hij werkt. Good to go, en genieten maar!

Uiteindelijke kosten

Onze uiteindelijke kosten bij Bushlore:

  • Auto per dag: € 94,-
  • Verzekering per dag: € 14,-
  • Road tax (eenmalig): €12,-
  • Schoonmaakkosten (eenmalig): € 30,-
  • Cross border papieren (eenmalig voor de grenzen met Namibie, Botswana, Zambia en Zuid-Afrika): € 36,-
  • Een gratis taxi van en naar het guesthouse in Johannesburg

Al met al zou ik dus zeker Bushlore aan willen raden als je in de gelegenheid bent om bij hen je camper te huren. Mocht jij een goede ervaring hebben met een maatschappij? Laat dan zeker een reactie achter, het kan altijd nog eens van pas komen!

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply