Australië Oceanië

The land down under: de oostkust

Australië, het land waar we nog kangaroos kunnen vinden, het land van de vegemite sandwich, de barbies (BBQ’s), de ellenlange wegen zonder enig verkeer, kerst in de zomer, de meest prachtige ruige natuur en de meest vriendelijke mates die ik ooit heb ontmoet. Het is en blijft een land waar ik op de een of andere manier een zwak voor heb en verliefd op ben.

Australië is groot, heel groot. Nederland past er zo’n 300 keer in en we kennen ongeveer evenveel inwoners, wonderbaarlijk as it is. Maar in Ozzie leeft een groot percentage van de bevolking aan de kust, aan de ene kant is dit noodzaak door het gebrek aan water in het midden van het land. Maar geef ze daarnaast eens ongelijk, want met die geweldige zon op je bol is er niets fijner dan na een dag hard werken naar het strand gaan om een duik te nemen, van de zonsop- of ondergang te genieten of te picknicken.

Heel wat tijd heb ik mogen spenderen in de oostkust, de outback en in de westkust. En de verschillende delen van het land zijn gelijk een wereld van verschil. In een aantal blogs deel ik mijn kijk op die verschillende werelden, met elk hun eigen schoon- en eigenheden. Dit keer: de oostkust.

Oostkust

Dat ik mijn voeten op de oostkust heb gezet is alweer een tijdje geleden. In 2005 begon mijn reis in Sydney, met de backpackersjumbo van Australian Backpackers. Ik werd als 19-jarig groentje geïntroduceerd in het leven van backpacken, goed begeleid, samen met zo’n 60 anderen geloof ik. Na een vijfdaagse surftour van Sydney naar Byron Bay, heb ik met Mies en Willy in een bus vanaf Noosa de oostkust afgereden.

Met natuurlijk Whitehaven beach en Fraser Island als absoluut hoogtepunt is de oostkust goed toeven. Ook zijn de Blue Mountains, Magnetic Island en Cape Tribulation zeker de moeite waard. Maar waar de dag min of meer om draait in de oostkust is de avond, want party’en, dat is wat je bij uitstek kunt. Voor mij op dat moment een heerlijke tijd, wat een genieten en wat een boel leuke mensen ontmoet.

Blue Mountains – De drie gezusters

Whitehaven Beach

Surftour van Sydney naar Byron Bay

Shipwreck op Fraser Island

Tip! Arts Factory in Byron Bay

Byron Bay’s Arts Factory is een geweldige plek om ultiem van het backpackersleven te genieten. Het hostel staat in een prachtig mooie omgeving met hutjes met verschillende thema’s. Wij mochten onze nachten doorbrengen in de fenomenale surfers shack! Het hostel organiseert regelmatig leuke dingen als yoga les, clubavonden en heerlijke relaxbioscoopavondjes! Byron Bay is ook nog eens een geweldig stadje, met mooie zonsopgang en heerlijke golven om te surfen. Reserveer je plekkie in het hostel van te voren even, want ze zitten meer dan regelmatig vol!

Tip! Nimbin

En op steenworp afstand van Byron Bay is het kleine hippiestadje Nimbin te vinden. De geweldige sfeer heeft het stadje te danken aan haar inwoners. Nimbin was namelijk de thuishaven van het acquarius festival in 1973, die door vele hippies en alternatieve types werd bezocht. Het festival was voor hen zo’n succes, dat ze in het stadje zijn blijven hangen en het hun thuis hebben gemaakt. Een paar minuten op straat leren je dat hier wiet in overvloed te vinden is en dat joints horen bij de dagelijkse gang van zaken.

Totale hippie dreaming kan nog steeds gevonden worden in het Nimbin Museum, dat de geschiedenis van het stadje nog eens haarfijn uitlegt.

Tip! Noosa

Noosa is een geweldig stadje met echt prachtige uitzichten op het strand. Helaas hebben we hier niet heel veel goed weer gehad in de tijd dat we er waren. Maar wat is het de moeite waard als er een fijn zonnetje op je bol schijnt. Ons hostel Dolphin’s Beach House was duidelijk de nr 2 van de oostkust voor ons. Eigen huisjes met in totaal zo’n 6 personen en een geweldig tuintje met hangstoelen, zitkussens en een gezellige tuin.

Kortom, heerlijk toeven in de oostkust. Mooie dingen te zien maar vooral veel te beleven.

♥ Annelies

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Lin
  oktober 29, 2012 at 5:26 pm

  Heerlijke post! Ik heb een half jaar in Sydney gewerkt maar wil graag nog eens terug om de rest van het land te zien.

  • Reply
   Annelies Hulshof
   oktober 29, 2012 at 9:57 pm

   Dank je wel Lin! Vond Sydney een heerlijke stad, deed jij je ook af en toe tegoed aan de Hollandse snackbar in de Harbour! 😉

  Leave a Reply