Peru Zuid-Amerika

Cusco en Aguas Calientes (Machupicchu Pueblo): de poorten naar Machu Picchu

Onze eerste missie in Peru was het zien van de Machu Picchu, één van de zeven wereldwonderen.. Om daar te komen hebben we eerst een 21 uur durende bus genomen van Lima naar Cusco, all the way door de bergen.. Cusco ligt op 3.400 meter hoogte, dat betekent dat we in deze 21 uur van zeeniveau naar die hoogte zijn gegaan. Geen slim plan hebben we ondervonden, en als je de tijd hebt, neem dan ook je tijd. Zorg dat je de hoogteziekte voor bent, wij hebben het de rest van onze reis moeten bekopen. Mijn lief had hoofdpijn, en ik heb de hele reis nauwelijks hap door mijn keel gekregen, zelfs geestelijk begon de hoogteziekte zijn invloed te hebben. Locals eten cocabladeren en drinken coca-thee om deze hoogteverschijnselen te bevechten, ons mocht het af en toe iets baten, maar helaas niet genoeg.

Cusco, ook wel eens Cuzco genaamd

Cusco is vaak voor reizigers de poort naar de Machu Picchu en haar befaamde Inca Trail. Waar we voor vertrek naar de Machu Picchu vooral in het stadje hebben gewandeld, het is een prachtig stadje en was in de tijd van de inca’s het centrum van de wereld voor deze stam. In Quechua (taal van de Inca’s) betekent Cusco dan ook ‘navel’ (van de aarde). Naast hoofdstad was Cusco voor de Inca’s een heilige stad. Zij meenden dat dit de plek was waarvan de zoon van de zon (Manco Capac) en de dochter van de maan (Mama Ocllo) na een lange zoektocht vanaf het Titicacameer (waar zij door zon en maan op de wereld waren gezet) besloten dat het vruchtbaar genoeg was om er te blijven en waar vervolgens het Rijk van de Inca geboren werd. Met alle overblijfselen uit de tijd van de Inca’s (muren door de stad, verschillende musea en enorme tempels) en de strijd tegen de Spanjaarden (Sacsayhuamán) heeft het dan ook sinds 1983 een terechte plek op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Eten in Cusco

Eten kun je goed in kleine restaurantjes (zonder naam) die een dagmenu aan bieden voor enkele Sol. Struin rond en kijk eens goed om je heen of je in kleine ruimtes enorm veel locals aan het eten ziet: je hebt er eentje te pakken!

Ook in de San Pedro markt aan de San Fransisco plaza kun je voor een euro enorm goed eten.. En buiten het eten kijk je in deze lokale markt je ogen uit. Van varkenskoppen tot mooie lama truien, van alle mogelijke kruiden tot geroosterde cavia’s (peruaans lekkernij), alles kun je er kopen!

 

 

Slapen in Cusco

Wij hebben gelogeerd in Millhouse Hostel. Een enorm leuk en chill hostel waar de staff zo ontzettend aardig is dat ze je met liefde overal bij willen helpen. Zeker een aanrader dus! Ook kent het hostel een eigen boekingsoffice. Ben je er van bewust dat je daar flink wat meer voor bussen betaald dan bij het busstation, en flink wat meer voor tours dan bij de bewuste touroperators. Aan de andere kant zullen zij voor die extra euro’s altijd enorm hun best doen dat jij op je plaats van bestemming komt.

De inca-trail

We hebben besloten door onze hoogteziekte en ons gebrek aan tijd om geen trail te doen. De trails vertrekken vaak vanuit Cusco. De echte Inca Trail moet je in het hoogseizoen echt maanden van te voren boeken, maar er zijn 3, 4 en 5 dagen durende alternatieven die je uiteindelijk naar de Machu Picchu brengen en die je in Cusco zelf kunt boeken. Door gidsen worden deze trails wel als heftiger bestempeld dan de Inca Trail.

Aguas Calientes

Aguas Calientes is de toeristische naam voor Machupicchu Pueblo, de daadwerkelijke poort tot de Machu Picchu voor lazy’s zoals wij. Wij kwamen er door een lokale minibus (combi) naar Ollantaytambo te nemen (max 5 Sol pp), waar we op de incarail naar Aguas Caliente zijn gestapt. De trein hebben we vooraf op internet geboekt op incarail.com.

 

The Sacred Valley

Tussen Cusco en Aguas Calientes bevindt zich de Sacred Valley. Je kunt er vanuit Cusco enorm veel tours naartoe doen. Wij hebben besloten op de terugweg van de Machu Picchu met een taxi een tussenstop te maken in de Salinas de Maras. Zout terassen in een prachtige bergachtige omgeving. Als kersje op de taart als je niet had verwacht nog zulke interessante dingen te zien onderweg. Laat de taxi je wel eventjes terug brengen naar het punt waar de combi weer langs komt, teruglopen ga je niet willen.

 

Eten in Aguas Calientes

Het stadje dient ook echt enkel als laatste stop voor de Machu Picchu, er is niet iets te beleven en het eten in restaurants is er uitermate slecht. Bijna niemand blijft langer dan een nacht en komt dus toch niet terug bij een restaurant, ze doen de moeite dus simpelweg niet om je een lekkere maaltijd voor te schotelen. Dus helaas geen eet-tips dit keer.

1 nachtje in deze stad is voldoende

1 nacht aguas calientes is voldoende Wij zijn twee nachten in het stadje gebleven, maar het is echt niet nodig om langer dan 1 nacht te verblijven. Als je vroeg naar de Machu Picchu gaat, dan kun je met gemak rond 5 of 6 uur wel een trein terug naar Ollantaytambo pakken.

De ochtend na het straatfeest om 6 uur op.. Onze laatste weg naar Machu Picchu ging dan eindelijk beginnen! Wat een spanning..

♥ Annelies

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Marcella
  september 9, 2013 at 7:23 pm

  Wat naar dat jullie zo last hadden van de hoogte. Wel prachtige foto’s heb je gemaakt, wauw!

  • Reply
   Annelies
   september 20, 2013 at 9:38 am

   Die hoogteziekte was inderdaad minder, is de hele reis wel bij me gebleven ongeveer. Maar dat mocht zeker de pret niet verpesten.. 😉

 • Reply
  Maaike
  september 15, 2013 at 5:19 pm

  Interessant! ik wil zelf ook ooit naar Machu Picchu. Ben benieuwd naar het vervolg!

  • Reply
   Annelies
   september 17, 2013 at 3:40 pm

   Ik ben zojuist bezig met de foto-selectie en dan is het blog over de Machu Picchu (eindelijk) klaar! 🙂 Keep you posted!

 • Reply
  Laura - What about her
  september 17, 2013 at 11:46 am

  Wat een heerlijke blog! Ik ben je gelijk gaan volgen. Fijne foto’s, ik wil ook zeker nog graag naar Zuid Amerika. Reizen is ook mijn passie!

  • Reply
   Annelies
   september 17, 2013 at 3:40 pm

   Hey Laura, wat ontzettend leuk dat je me gaat volgen! En passies delen is altijd fijn! 😉 Ik zie nu ook jouw blog en uiteraard heb ik me direct aangemeld voor je nieuwsbrief, wat een inspiratie vliegt er vanaf!! Dank daarvoor! xxx

  Leave a Reply