België Europa

Doel, het polderdorpje in België dat veranderde in een spookstad

Doel, ik had geen idee wat ik kon verwachten. Nieuwsgierig gemaakt door de woorden: verlaten, spookstad, streetart en raves rijden we richting het kleine dorpje. Aan de wegen die naar het verlaten polderdorp leiden lijkt geen einde te komen. Tot we op een gegeven moment op de toegangspoort stuiten, hij staat open.. we rijden rustig door. Het eerste gebouw dat we zien is grote schuur, verlaten, half afgebroken met een soort van unheimisch gevoel.

We rijden door naar het centrum en ik kijk mijn ogen uit naar alle kunstwerken op de muren van verlaten panden.. Een gevoel van een post-apocalyptische wereld overdondert me.


Bekende graffiti-artists als Bue en Roa hebben hier de huizen als canvas gebruikt voor ongelooflijk prachtige stukken. Ik kijk mijn ogen uit en kan mijn nieuwsgierigheid naar de binnenkant van de huizen nauwelijks bedwingen. Echter roept een inwoner ons tot de orde: Het is privaat gebied en hebben we wel door dat dit oude panden zijn waar dingen naar beneden kunnen vallen. Gelijk heeft de eigenaardig uitziende man en we bedanken hem netjes voor de waarschuwing. Echter, komt hij ons later nog eens vertellen dat we erg dom zijn dat we hier lopen, terwijl we gewoon op straat lopen en ons niets kan gebeuren. Dan dringt het tot ons door, hij voelt zich bekeken, wordt al tientallen jaren uit zijn huis gejaagd door de overheid om plaats te maken voor uitbreiding van de haven en heeft daar nog steeds een enorme bult aan frustratie aan over gehouden. En wij zijn de ramptoeristen die een kijkje komen nemen naar zijn misère. Even overkomt me een flink schuldgevoel, maar ik kan de trieste schoonheid niet weerstaan.

Het hele dorp is namelijk verlaten, en dat is natuurlijk niet zomaar gegaan, daar zijn ontzettend veel jaren strijd aan vooraf gegaan. Vanaf de jaren ’60 worden de inwoners geteisterd door de plannen van havenexpansie en een nieuwe kerncentrale. De Bondtlijn, het Doeldok en uiteindelijke plannen voor het Deurganckdok maken dat het dorp onleefbaar wordt voor de inwoners.

Velen van hen pakken hun biezen maar een enkele held gaat de strijd met de overheid aan. Nog altijd wordt er door het vijftal inwoners dat niet zijn biezen heeft genomen hard gestreden voor het bestaan van hun dorp met Doel2020. Overal in het dorp komen leuzen terug die de strijd tot uiting brengen, de wanhoop en het verdriet druipt er vanaf.

En daar staat ie, de koeltoren van de kerncentrale, “een triest aangezicht”, vertelt een ontzettend vriendelijke oud-bewoner ons. Hij weet nog goed dat hij daar vroeger vaak speelde, “daar, waar nu dat lelijke ding staat!” Het verdriet is met geen enkele moeite van zijn gezicht af te lezen terwijl hij tegelijkertijd in zijn woorden ontzettend boos is op de overheid en “hun corruptie”.

Al met al een prachtige plek. Het gevoel dat je daar overkomt is bijzonder triest, wat het bezoek nog net even iets intenser maakt.

♥ Annelies

PS. Weet dat het betreden van de huizen verboden is, dit is nog steeds privaat gebied en is te lezen op het bord bij de slagbomen wanneer je Doel betreedt.

PS 2. Denis is een van de nog 25 bewoners van doel en plaatste op 24 september 2014 een comment waarvan ik vind dat iedereen die Doel gaat bezoeken die even moet lezen:

“In Doel wonen nog 25 mensen. Ik ben een van hen. Wij strijden al 16 jaar voor het behoud van Doel. In het verleden werd beslist dat Doel moest verdwijnen voor de uitbreiding van de haven. Wij hebben dat kunnen verhinderen via allerlei gerechtelijke procedures en protest. Ook omwille van de economische crisis was havenuitbreiding niet meer nodig. Intussen heeft de overheid het dorp laten kapotgaan en iedereen proberen wegjagen door angst te zaaien en omkooppremies uit te delen. De meesten zijn vertrokken, op enkele na. Na enkele jaren van leegstand is de aftakeling begonnen. De afgelopen 5 jaren hebben toeristen en vandalen de huizen kapotgemaakt met vandalisme en graffiti. Ook de bewoonde huizen zijn regelmatig het doelwit. De graffiti was initieel bedoeld als kunst die de huizen moest beschermen, maar is ontaard in een hoop lelijke tags en rommel. Mooie werken worden al jaren niet meer aangebracht. Al dit vandalisme maakt dat onze jarenlange strijd zinloos wordt. Daarom vragen wij aan iedereen die Doel bezoekt om van de huizen af te blijven. Nergens binnengaan, zeker geen toegang forceren, niets vernielen, geen nieuwe graffiti meer aanbrengen. Anders bent u mede verantwoordelijk voor het verdwijnen van Doel.”

Bron: Wikipedia

You Might Also Like...

82 Comments

 • Reply
  Chantal
  maart 6, 2013 at 9:52 am

  Wow, wat indrukwekkend!

 • Reply
  anouk
  maart 13, 2013 at 6:29 pm

  Erg indrukwekkend en mooie foto‘s!
  Had ik graag bij willen zijn!

 • Reply
  annemieke
  maart 13, 2013 at 7:39 pm

  Prachtig, dank voor het delen!
  Heel apart dat het Doel heet, daar stel je je wat anders bij voor.. doel; LESS IS MORE?

 • Reply
  kelly
  maart 31, 2013 at 10:07 pm

  Hoi annelies, mooie fotos! Ben er zelf 1 x geweest maar wil er graag nog eens naar toe. Wanneer ben jij er geweest? Want ik hoorde tijdje geleden dat er geen ‘bezoekers’ meer mochten komen. Voordat we er straks voor niks heen rijden. Groetjes

  • Reply
   Annelies Hulshof
   april 1, 2013 at 3:21 pm

   Hey Kelly! Dank je.. Ze hebben Doel vanwege een rave een tijdje gesloten gehad, maar nu is het overdag gewoon open. Wil je er ’s avonds in, dan zul je een identiteitsbewijs moeten invoeren en gaan de poorten ook open. Je kunt dus gewoon gaan! Ben benieuwd of er veel veranderd is voor je.. Liefs!

  • Reply
   Wilhelmien Marti
   september 14, 2013 at 4:25 pm

   Ik was er vandaag en nergens iets gemerkt dat je er niet meer mag komen!
   Gr Wilhelmien

 • Reply
  kelly
  april 1, 2013 at 7:44 pm

  Oow oke geweldig! Wij willen wel gewoon overdag gaan! Dus dat gaan we dan binnenkort maar eens doen! 🙂 dankjewel voor je reactie! X

  • Reply
   Annelies
   september 5, 2013 at 11:45 am

   Ben je inmiddels al geweest? Ben erg benieuwd naar je ervaringen! xx

 • Reply
  Mike
  juni 5, 2013 at 7:18 pm

  Hoi Annelies,

  weet je toevallig ook of het mogelijk is om de binnenkant van woningen te fotograferen?

  Groetjes

  Mike

  • Reply
   Annelies
   september 5, 2013 at 11:47 am

   Dag Mike,

   Ik kon mijn nieuwsgierigheid ook niet bedwingen om binnen te gaan kijken. Het lijkt wel mogelijk om naar binnen te gaan. Bedenk echter dat aan veel huizen lang geen onderhoud is geweest en dat er ook aardig wat op instorten staat..

   Groetjesss!

 • Reply
  lijpe loet
  juni 30, 2013 at 10:10 pm

  ben er gister geweest rond 2 uur snachts , was toch wel raar, maar we konden er gewoon in spoorbomen stonden open en eentje was afgebroken dus je kon er sowieso wel in, een collega van me pa woont er nog maar zegt ook dat ze niet zitten te wachten op bezoek van vreemden daar.
  tis sowieso een triest verhaal , iedereen is zn huis uit getrapt maar de plannen voor de dokken etc. gaan door de crisis de eerst komende 20 jaar nog niet door.

  • Reply
   Annelies
   september 5, 2013 at 11:48 am

   Interessant dat je vaders collega er nog een van de laatste bewoners is. Ik snap hun idee wel over het niet willen van bezoek.. Voor hen is het veel meer dan een fotografische parel. Hoe was het er ’s nachts?

 • Reply
  Eef Bosch
  juli 23, 2013 at 2:02 pm

  Ik ben er vorige week nog geweest. Het was echter te warm en een te felle zon. Slechte omstandigheden om foto’s te maken. Ondertussen wel even gesproken met de Engel van Doel. Er is in 2011 een docu over Doel gemaakt met de Engel in de hoofdrol. Zij is de Engel. Zeer de moeite waard om te bekijken. Ga naar

  http://www.rijnmond.nl/rijnmond-gemist/25-03-2012

  • Reply
   Annelies
   september 5, 2013 at 11:49 am

   Dank voor je toevoeging Eef, die ga ik snel eens bekijken..

 • Reply
  Julian
  juli 29, 2013 at 10:06 am

  Prachtig! Kun je daar zomaar in dat dorp komen? En zijn de huizen toegankelijk?

  • Reply
   Annelies
   september 5, 2013 at 11:50 am

   Je kunt er zeker gewoon op, sowieso overdag is het vrij toegankelijk, over ’s nachts weet ik even de stand van zaken niet. De huizen hebben lang geen onderhoud gehad, dus het is wel een risico om naar binnen te gaan.. Al was ik ook wel enorm nieuwsgierig naar de binnenkant.

   • Reply
    2cvke
    mei 23, 2016 at 8:02 am

    Neen u mag de huizen niet betreden.
    Daar staan boetes op rond de 350 eurodirect te betalen.
    Kom naar Doel maar heb het fatsoen om daar als bezoeker te komen. Niet als inbreker!
    Ik ben nog een van die laatste bewoners.
    We zijn 5 maanden ver in 2016 en er zijn al 4 inbraken in mijn woning geweest.
    Ze wouden een foto komen maken terwijl er in koeien van letters bewoond staat.
    Of ze wouden het eens langs de binnenkant zien.
    Je vertrekt nooit met een gerust hart naar je werk… beetje repect AUB.

    • Reply
     simone
     september 26, 2016 at 3:49 pm

     Hallo,
     Wat erg dat mensen zo weinig respect hebben…
     Ik ben fotograaf en ik zou een serie willen maken van een bewoner aldaar zodat ik die kant kan belichten, in plaats van als intruder. Zou u dat willen of weet u een bewoner die dat zou willen?
     Groeten Simone!

    • Reply
     Luce
     november 16, 2016 at 4:18 pm

     Schandalig dat u dat overkomt.. ik heb zojuist de film De Engel van Doel gezien en de strijd van de vrouw om er te kunnen blijven.
     Hoe is het met haar afgelopen.. ?
     Sterkte met uw strijd tegen het kapitaal!

    • Reply
     Jolanda
     januari 24, 2017 at 9:52 pm

     Heel bizar
     Zou zo graag komen kijken .sommige dingen gebouwen zien er prachtig uit .maar idd heb respect voor het eigendom van een ander .je zou hetzelf ook niet oke vinden als mensen dit soort dingen doen bij jou thuis/huis .

     Succes voor alle overgebleven bewoners .duim voor jullie .hoop nog eens dit prachtige dorp te mogen aanschouwen en wat dingen vast te leggen op de gevoelige plaat.

     Groeten jolanda

 • Reply
  José Meesters
  augustus 9, 2013 at 12:20 am

  We zijn er vorig jaar geweest…..ongeloofelijk wat een aparte sfeer, als je er niet bent geweest proef je het natuurlijk ook niet….morgen gaan we er nog een keer naar toe. Gewoon om nog een keer alles te zien.
  Wat mij verbaasd is dat er in al die jaren niets is afgebroken. Panden die leeg staan hadden ( volgens mij als ze haast hadden gehad al lang afgebroken kunnen zijn)
  Als je een beetje creatief bent kun je zo een pand uitzoeken waar je kunt gaan wonen. Verbaast mij trouwens dat dat nog niet gebeurd is. Het ligt vlak bij het overbevolkte Antwerpen……..en de huizen staan nog steeds fier overend een doe het zelver weet daar toch wel raad mee?

  • Reply
   2cvke
   mei 23, 2016 at 8:04 am

   Hebben we al veel geprobeert maar de politie maakt er altijd direct een einde aan.

 • Reply
  Robbert
  augustus 29, 2013 at 8:23 am

  Ik probeer ieder jaar te gaan en dan te kijken hoe het er dan uitziet. Ben dit jaar nog niet geweest maar ik ga in de herfst weer eens langs als het weer wat dramatisch is.
  2 jaar geleden een hele tijd met een van de bewoners gesproken, de meesten houden hun huis daar gewoon aan, maar hebben hun leven buiten doel opgepakt.
  Best aangrijpen hoe emotioneel sommige bewoners hier over kunnen praten.
  Ik ga er ook heen uit respect, altijd even eten/drinken in het cafeetje dat tot vorig jaar nog open was (weet niet of het nu nog zo is)
  Zou graag eens een fotoshoot met oude bewoners doen……

  • Reply
   Annelies
   september 5, 2013 at 11:52 am

   Wat een gaaf idee om hun bewoners te fotograferen.. Misschien bij hun eigen huis en buurt? Ik denk dat je daar een onwijs mooie serie van kunt maken.. De verhalen zijn enorm triest.

   Ik heb het café niet gezien, waar is het precies?

  • Reply
   Sem
   november 21, 2014 at 10:41 pm

   Het café is nu nog open vandaag gegaan!

  • Reply
   simone
   september 26, 2016 at 3:51 pm

   bent u al geweest en is het gelukt met de bewoners? Ik wil dit ook erg graag 🙂

 • Reply
  André Pieters
  augustus 30, 2013 at 1:44 pm

  Ik ben onlangs nog in Doel geqweest en we hebben daar een powerpoint van gemaakt ,deze is te bezichtigen op : http://blog.seniorennet.be/paolo/

 • Reply
  Roy
  september 5, 2013 at 9:44 pm

  Hoi Annelies,

  Interessant dorp hea!!!

  Ik ga dit weekend die kant op, kijk er naar uit een flinke rit voor ons.
  Word onze 2e urban exploring trip, als je een keer in Noord-Holland komt moet je eens het provenciaal ziekenhuis van Bloemendaal bezoeken. Een leegstaand psychiatrisch ziekenhuis uit 1800, moet je wel wat meer lef voor verzamelen want binnen is het interessantst. Maar binnen betekent “echt” inbreken in een pand wat echt serieus in verval is. Wel snel zijn want er zit een projectontwikkelaar op dus de vraag is hoe lang het nog in deze staat is. Ik denk dat het ziekenhuis bijna half zo groot is als Doel… c:

  • Reply
   Annelies
   september 22, 2013 at 6:33 pm

   Thanks voor tip, roy! Ik ga hem zeker onthouden! Zijn gave plekken he?!

 • Reply
  Kareltje
  september 22, 2013 at 3:28 pm

  Gister zijn we, mijn vriendin en ik, naar Doel geweest. We kwamen daar langs en besloten om er een kijkje te nemen. Het eerste wat we zagen was een groot geel waarschuwingsbord waarop in meerdere talen staat dat betreden van terreinen en gebouwen verboden en strafbaar is. En die waarschuwing blijkt serieus te zijn, want we hadden onze wagen (Nederlands nummerbord!) ergens langs de weg geparkeerd om een gebouw te bekijken. Amper vijf minuten later (toeval?) werden we aangesproken door de politie. Geen boete ter plekke gekregen, maar wel zijn onze gegevens genoteerd en die van de onze auto. En we werden gesommeerd om onmiddelijk het dorp te verlaten, het is privaat terrein en we mochten daar helemaal niet eens komen, kregen we te horen. We zijn daar met de schrik in onze benen vertrokken…

  • Reply
   Annelies
   september 22, 2013 at 6:32 pm

   Oei, dat is geen fijn verhaal! Ik weet wel dat je officieel de gebouwen en terreinen niet mag betreden.. Maar je mocht Doel zelf wel bezichtigen toch?!

   • Reply
    Kareltje
    september 24, 2013 at 11:11 am

    Nee dus. Het is privaat terrein en er zijn inderdaad slagbomen geplaatst. Dat die open staan wil niet zeggen dat je dus gewoon door mag rijden. Hier een foto die we van dat grote bord gemaakt hebben: http://www.mijnalbum.nl/Grotefoto-4V7KUP7W.jpg Langs de onderrand kun je nog net de plaatsing van de slagbomen zien; het oranje blok.
    Inmiddels hebben we beiden al een oproep binnen om voor het gerecht in Antwerpen te verschijnen. Onze gegevens zijn dus wel gebruikt voor dit doel… Aanzienlijk sneller dan wat we van de nederlandse politie gewend zijn.

    • Reply
     Annelies
     september 26, 2013 at 9:36 am

     Wat naar dat jullie voor het gerecht moeten komen in Antwerpen. Ik hoop dat het allemaal mee valt voor jullie.

     Dit bord hebben wij ook gezien en hebben wij ons, dacht ik tenminste, gewoon aan gehouden. Er staat toch dat je de huizen niet mag betreden en beschadigen? Dan mag je toch wel op straat lopen? Of is dan het hele dorp privaat gebied?

     Wij zijn er meerdere malen politie tegen gekomen die vriendelijk naar ons knikten en ons niet hebben aangehouden. Gek dat ze dat bij jullie wel hebben gedaan.

     Goed voor volgende bezoekers om hier rekening mee te houden dus. Bedankt voor het delen.

  • Reply
   Sem
   november 21, 2014 at 10:45 pm

   Dan heeft u een huis betreed je mag gewoon door de stad heen lopen. Heel veel mensen komen nig voor het café.

 • Reply
  peter
  oktober 17, 2013 at 10:11 pm

  Je mag Doel gewoon bezoeken hoor. Er vaart ’s zomers in het weekend zelfs een gratis veerboot van de gemeente Antwerpen naartoe vanuit Lillo! Doel is een soort toeristische attractie geworden. Wat niet mag, is woningen en terreinen betreden. Ik vrees dat Kareltje zich daaraan bezondigd heeft.

  • Reply
   Annelies
   februari 11, 2014 at 1:02 pm

   Bedankt voor je toevoeging, Peter (sorry voor de extreemmmm late reactie). Zoals jij het zegt heb ik het ook begrepen! Merci dus!

 • Reply
  Jack
  oktober 22, 2013 at 2:36 pm

  Doel lijkt me een zeer mooie locatie voor fotos, hoogst waarschijnlijk zal ik er deze vrijdag heen gaan, vandaag maar ff in mn eentje naar Duisburg geweest om daar bij de sinteranlage foto’s the schieten, zeer mooie locatie het weer was perfect behalve de wind die voor wat paranoide momenten zorgde zeker als je er alleen rond loopt, mocht je nog een locatie zoeken voor fotos dan is deze zeker aan te raden want ookal zou Doel deze vrijdag ons doel (no joke intended) zijn…we twijfelen toch om weer terug tegaan naar duisburg om daar nieuwe fotos te schieten.

  • Reply
   Annelies
   februari 11, 2014 at 1:03 pm

   Duisburg ben ik ook eens geweest, maar Doel overtrof toch echt al mijn verwachtingen! Het is misschien ook maar net waar je warm van wordt.. 😉 Ik hoop hoe dan ook dat je een fijne foto-middag hebt gehad!

 • Reply
  Geerten
  februari 9, 2014 at 7:52 pm

  Mooi stukje en erg gave foto’s. Mede door jouw verhaal ben ik gister met een vriend naar het dorpje gegaan. Inmiddels is er erg veel dichtgetimmerd en kom je niet meer makkelijk ergens binnen. Overigens hebben we geen politie gezien.

  Enkele foto’s vind je op mijn website. http://geerten.slumpfotografie.nl/doel-belgie/

  • Reply
   Annelies
   februari 11, 2014 at 1:01 pm

   Cool dat je bent geweest Geerten, en mooie foto’s heb je gemaakt.. altijd leuk om met HDR te blijven testen! 😉

 • Reply
  Koen
  mei 2, 2014 at 9:04 pm

  Hi,

  Ik ga er morgen 3-5-2014 naar toe. Even erlangs na een vakantie is zeeland.
  Zal laten weten hoe het was.

  Gr

  • Reply
   Kristel
   mei 6, 2014 at 9:43 am

   Hoi Koen,

   Hoe was het?
   mijn vriendinnen en ik willen zometeen gaan en zijn heel erg benieuwd. er zijn niet veel recente berichten te lezen namelijk.

   groetjes

   • Reply
    Roel
    mei 19, 2014 at 4:48 pm

    Hi Kristel,

    13 mei 2014 ben ik nog in doel geweest om plaatjes te schieten. We spraken met een vrouw die vroeger in het dorp woonde en zij wist ons van allerlei leuke en helaas ook minder leuke verhalen te vertellen. Het was indrukwekkend om te horen hoe het vroeger een leuk dorpje was met een hechte gemeenschap en ze vertelde ook dat ze er moeite mee had dat men het dorpje nu zo liet verpauperen ipv het netjes te slopen (alles wat leeg staat).

    groetjes Roel

    • Reply
     Annelies
     juni 7, 2014 at 8:56 am

     Mooi verhaal. Het is inderdaad indrukwekkend om oud-bewoners te spreken. Mooi verhaal!

   • Reply
    Annelies
    juni 7, 2014 at 8:57 am

    Ben je nog gegaan? Ben erg benieuwd hoe jullie het gehad hebben!

 • Reply
  Ray
  mei 6, 2014 at 2:13 pm

  Gister zijn we gewapend met camera naar Doel geweest. Prima weersomstandigheden, zonnig, maar vooral een niet te beschrijven sfeer. Het enige wat steeds door mijn hoofd ging was unreal. Gelukkig geen politie gezien en de huizen die open waren van binnen kunnen bekijken. Even kwam ik in de verleiding om ook een bovenverdieping te gaan bekijken maar bedacht me dat het zomaar zou kunnen dat de vloer het zou begeven. Om geen onnodig risico te lopen daar dus maar vanaf gezien. Het spookhuis wat hier als derde foto op de pagina staat heb ik uit een andere hoek gefotografeerd en in zwart/wit online gezet voor het spooky effect.
  Als je dit soort omgevingen kan waarderen is Doel echt een aanrader om eens een kijkje te gaan nemen.
  Bijgaand twee linkjes naar plaatjes die ik daat gister geschoten heb.

  Groet, Ray
  http://zoom.nl/foto/full/architectuur/spookhuis.2312640.html?object=user&object_id=135198
  http://zoom.nl/foto/full/straatfotografie/tanken-in-ghosttown.2312825.html?object=user&object_id=135198

 • Reply
  Steven van der Vegt
  juli 10, 2014 at 11:48 am

  Heeft iemand nog wat tips voor mij? Ik ga er waarschijnlijk volgende week donderdag heen met 3 andere mensen voor opnames van een kortfilm (post-apocalyptische actiefilm, dus incl. wat airsoft wapens). Kan ik hier problemen mee krijgen? In principe is dat naar mijn weten niet verboden in België, ik weet alleen niet hoe de reactie bij betreden van het gebied is. Daarnaast kom ik vanuit Maastricht in Nederland en wil ik mijn trip en draaidag niet voor niets vergooien. Als je zonder productiebudget een dergelijke kortfilm draait is zo een locatie natuurlijk een droom 🙂

  • Reply
   Stefaan Meul
   juni 3, 2019 at 7:17 pm

   Heb je hier ooit reactie op gehad? We hadden met ons team een soortgelijk idee 🙂

 • Reply
  Steffie Geeraerd
  augustus 5, 2014 at 7:16 am

  Wij zijn gisteren doel gaan bezoeken.
  Dit vond ik echt de moeite !
  De kunst op de muren van de huizen is prachtig , maar je voelt ook de stilte.
  Jammer dat alle huizen afgesloten zijn door hekken , ook wel te begrijpen !
  Wanneer we er nog maar net waren kwam een vrouw ons zelfs waarschuwen dat we de panden niet mogen betreden.
  De politie is een paar keer gepasseerd maar zei niets.
  We hebben prachtige foto’s kunnen nemen
  Voor herhaling vatbaar !

 • Reply
  Annemarie
  augustus 9, 2014 at 6:28 pm

  Hoi Annelies,
  Via, via kwam ik op jouw blog. Ik ga morgen naar Doel vanuit Eindhoven. Jouw verhaal en reacties weerhoudt mij niet om te gaan. 😉
  GR. ANNEMARIE

 • Reply
  jan van dijk
  augustus 10, 2014 at 11:22 pm

  hoi allemaal,

  na het lezen het het ziet van de filmpjes op youtube ben erg nieuwsgierig geworden, ik woon zelf in de buurt van Rotterdam (Spijkenisse) ik weet niet zeker of ik er alleen heen moet gaan

  • Reply
   Annelies
   september 24, 2014 at 4:09 pm

   Hey Jan, ben je geweest? Ik ben erg benieuwd naar je ervaring!

   • Reply
    Jan van dijk
    oktober 26, 2014 at 7:46 pm

    Hoi annelies,

    Sorry voor de late reactie, het was heel byzonder om doel te bezoeken, met 2 vrienden geweest op 12-10-2014. Wat ik wel vreemd vond was dat er een huis in aanbouw was die nog in de steigers stond. Stapels nieuwe stenen, nieuwe toiletpot etc, voordeur stond gewoon open en je kon gewoon binnen kijken

 • Reply
  Annemarie Vriends
  augustus 11, 2014 at 8:43 am

  Hoi,

  Helemaal voorbereidt om te gaan, blijkt er een rommelmarkt te zijn bij DOEL. Hoezo spookstad???. 😉 Druk met auto’s, veel mensen met paraplu’s en het weer was heel treurig. Besloten om een andere keer te gaan naar DOEL. Het gele bord staat aan de ingang van het dorp. Na het lezen van dit blog en de YT filmpjes, heeft dit dorp geen schijn van kans tegen de grote kranen vande haven. De werfen zijn zo indrukwekkend groot da DOEL helemaal in het niet valt. Een kwartierje lopen en je staat al in de werf, op een steenworp van DOEL. Het heeft iets melancholisch , vooral omdat je het verhaal weet.

  Reactie opp Jan van Dijk: Ik, als vrouw zou nooit alleen gaan naar verlaten plaatsen. Misschien is dat voor een man anders. Met meerdere sta je sterker en het is voor je eigen veiligheid.

 • Reply
  Lisa treffers
  augustus 11, 2014 at 10:33 am

  Waar is dat precies. ? Ik ben altijd erg geïnteresseerd !

 • Reply
  Annemarie Vriends
  augustus 13, 2014 at 9:30 am

  @ Lisa Treffers
  Doel ligt naast Antwerpen…in de buurt van de Havens van Antwerpen.

 • Reply
  Michiel
  september 4, 2014 at 8:12 am

  Wat een mooie foto’s, en een interessant stukje! Hoop er vandaag ook naartoe te gaan, om foto’s te maken, en ben zeker benieuwd!:)

  • Reply
   Annelies
   september 24, 2014 at 4:10 pm

   En? Ben je gegaan?

 • Reply
  Lisa treffers
  september 15, 2014 at 8:30 pm

  Ik ben nu in Antwerpen speciaal voor het doel!
  Maar lees op internet dat je het wel mag betreden. En vele websites zeggen weer van niet. Weet iemands hier iets van ? Ik wil er zo graag heen !!.

  Met vriendelijke groet Lisa

  • Reply
   Jan van dijk
   oktober 26, 2014 at 7:55 pm

   Hoi lisa,

   Je kan doel gewoon bezoeken hoor, alleen de huizen niet betreden. Als je er niet alleen heen durft kan ik misschien wel met je mee

 • Reply
  Jessy
  september 23, 2014 at 10:10 pm

  Hallo iedereen ik woon in Kieldrecht dit dorp ligt net naast doel ! Mijn man komt van doel zelf ! Rommelmarkt waar jullie het over hadden was de scheldewijding deze vindt elk jaar plaats in doel ! Wij komen daar nog regelmatig ! Gaan eten in restaurant de molen en pintje drinken in cafe doel 5 . Je mag gewoon doel binnen hoor alleen ja de huizen daar mag je natuurlijk niet aankomen ! Verder kan je ook nog overzetten met de flandriaboot naar het nabijgelegen lilo vanaf doel . Hoop dat jullie hier wat aan hebben groetjes

 • Reply
  yana
  september 24, 2014 at 7:53 am

  Ik ben er al veel geweest al ver is het niet voor mij doel mag je binnen de huizen niet er worden ook bijeenkomsten gehouden van autos
  De huizen van binnen zijn soms heel groot terwijl je denkt dat ze klein zijn zeker het winkeltje ergens in het midden van het dorpje kan je langs achter zo naar binnen wel voorzichtig zijn en dat niemand je ziet de garage kan je ook zo naar binnen maar is moeilijker dat moet snachts gebeuren rond 10 u sluiten de poorten en wlrd er gecontroleerd dan word het moeilijk om oets te doen

 • Reply
  yana
  september 24, 2014 at 7:54 am

  Ik ben er al veel geweest ver is het niet voor mij doel mag je binnen de huizen niet er worden ook bijeenkomsten gehouden van autos
  De huizen van binnen zijn soms heel groot terwijl je denkt dat ze klein zijn zeker het winkeltje ergens in het midden van het dorpje kan je langs achter zo naar binnen wel voorzichtig zijn en dat niemand je ziet de garage kan je ook zo naar binnen maar is moeilijker dat moet snachts gebeuren rond 10 u sluiten de poorten en wlrd er gecontroleerd dan word het moeilijk om oets te doen

 • Reply
  yana
  september 24, 2014 at 7:54 am

  Ik ben er al veel geweest ver is het niet voor mij doel mag je binnen de huizen niet er worden ook bijeenkomsten gehouden van autos
  De huizen van binnen zijn soms heel groot terwijl je denkt dat ze klein zijn zeker het winkeltje ergens in het midden van het dorpje kan je langs achter zo naar binnen wel voorzichtig zijn en dat niemand je ziet de garage kan je ook zo naar binnen maar is moeilijker dat moet snachts gebeuren rond 10 u sluiten de poorten en word er gecontroleerd dan word het moeilijk om iets te doen

 • Reply
  jonas
  september 24, 2014 at 7:58 am

  wat is de locatie van dit allemaal gr

 • Reply
  Denis
  september 24, 2014 at 12:31 pm

  In Doel wonen nog 25 mensen. Ik ben een van hen. Wij strijden al 16 jaar voor het behoud van Doel. In het verleden werd beslist dat Doel moest verdwijnen voor de uitbreiding van de haven. Wij hebben dat kunnen verhinderen via allerlei gerechtelijke procedures en protest. Ook omwille van de economische crisis was havenuitbreiding niet meer nodig. Intussen heeft de overheid het dorp laten kapotgaan en iedereen proberen wegjagen door angst te zaaien en omkooppremies uit te delen. De meesten zijn vertrokken, op enkele na. Na enkele jaren van leegstand is de aftakeling begonnen. De afgelopen 5 jaren hebben toeristen en vandalen de huizen kapotgemaakt met vandalisme en graffiti. Ook de bewoonde huizen zijn regelmatig het doelwit. De graffiti was initieel bedoeld als kunst die de huizen moest beschermen, maar is ontaard in een hoop lelijke tags en rommel. Mooie werken worden al jaren niet meer aangebracht. Al dit vandalisme maakt dat onze jarenlange strijd zinloos wordt. Daarom vragen wij aan iedereen die Doel bezoekt om van de huizen af te blijven. Nergens binnengaan, zeker geen toegang forceren, niets vernielen, geen nieuwe graffiti meer aanbrengen. Anders bent u mede verantwoordelijk voor het verdwijnen van Doel.

  • Reply
   Annelies
   september 24, 2014 at 4:13 pm

   Dag Denis, zoals in mijn stuk al vermeld, enorm veel bewondering voor jullie als strijders voor Doel! Ik zal je reactie plaatsen onder mijn blog, zodat die door meerdere mensen gelezen zal worden dan enkel door degenen die de moeite nemen om helemaal door alle comments te scrollen! Jullie Doel mag zeker niet verdwijnen!

 • Reply
  justin
  september 24, 2014 at 6:32 pm

  Hallo iedereen,
  Ondaks de strijd, leefomstandigheden en gebeurtenissen… is het nog wel toegestaan om erheen te gaan om foto’s te maken? Wil er al een tijd naartoe maar was de naam kwijt. En zie het ineens op fb.
  Dus met alle respect voor de inwoners, is het toegestaan erheen te komen om foto’s te maken van ‘Doel’?

  Mvg justin

 • Reply
  Jessy
  september 25, 2014 at 4:59 pm

  Hallo iedereen,
  ik zou heel graag hier naartoe willen gaan al enkele jaren ik heb nu een spreekoefening over Doel gekozen en mijn vraag was of het cafeetje waar jullie het over hebben nog open is ? of als er nog andere dingen open zijn ? Ik ga zo snel mogenlijk eens langs.
  groetjes Jessy

 • Reply
  delano
  oktober 4, 2014 at 12:05 am

  Hallo,
  Ik ben maandag avond nog bij doel geweest en ik vond het een zeer interessante plek. Het was al wel donker maar het zag er wel mooi uit, wel jammer dat er nou hekken om dat tankstation staat, bijna alle huizen zijn dichtgetimmerd en goed afgesloten. (Oke het huis met de steiger niet) en ik heb gefotografeerd en gefilmd. Temperatuur was echt heerlijk die avond. De sfeer was anders. Echt rustig gewoon. Geen agenten tegengekomen maar wel een mevrouw die haar hond uitliet maar helaas niet mee gesproken. Ben ook langs de bejaardewoningen gelopen, alles was daar ook dichtgetimmerd en ook de ruiten. Vind t wel een triest verhaal hoe doel bijna ter onder is gegaan. De enige 25 bewoners zullen moeten strijden. Over 10 jaar zal daar niemand meer wonen denk ik zo maar eens!
  Groetjes

 • Reply
  marciano
  oktober 16, 2014 at 11:45 am

  Hallo.

  Ik heb een vraagje
  Wat is het adres daar van wand ik heb een oldtimer van ruin 50 jaar oud en ik wil er een keertje naartoe om foto’s te maken

 • Reply
  Sabine
  november 24, 2014 at 1:37 pm

  Wat een prachtige locatie! Ik kom zeker een keer een kijkje nemen!
  Prachtig. Mooie plek om foto’s te maken.

  MVG, Sabine

 • Reply
  Rick van Oers
  mei 4, 2015 at 2:53 am

  Hallo,

  Ik ben vannacht (3-5-2015/4-5-2015) foto’s gaan maken met 4 andere vrienden en het was zeker de moeite waard, ondanks alle slechte ervaringen met politie die ik gelezen heb. We zijn 2x staande gehouden door patrouillerende politie en we werden er op geattendeerd dat we rekening moesten houden met de bewoners, wat natuurlijk vanzelfsprekend is. Verder waren ze gewoon vriendelijk tegen ons en we hebben er nog een praatje mee gemaakt.

  We hebben op ons gemak kunnen genieten van het mooie dorp en onder een helderblauwe sterrenhemel zijn de foto’s ontzettend mooi geworden! Voor de mensen die twijfelen om er naartoe te gaan, zeker doen!

  Groetjes Rick

 • Reply
  Tips voor een goedkoop, actief dagje uit |
  mei 21, 2015 at 6:59 am

  […] Spookstadje Doel (bron foto) […]

 • Reply
  Sharona Hannoeman
  oktober 9, 2015 at 3:10 pm

  Hoi,

  Weet u of het mogelijk is om een Doel een webseries te filmen? Ik weet namelijk niet wie ik moet contacten en dacht dat mischien weet u of iemand op dit website.

 • Reply
  marjan
  december 6, 2015 at 10:18 am

  afgelopen vrijdag hier geweest. Indrukwekkend. Je kan er gewoon vrij rondlopen. Er was verder geen ander fotograaf te zien dus heel rustig. De enige die we gezien hebben was een dame die de poezen aan het verzorgen was. Leuk om een keer te hebben gezien.

 • Reply
  jeanine
  april 24, 2016 at 9:54 pm

  vandaag in doel geweest
  erg indrukwekkend en toch ook zo triest
  zoveel mooie gebouwen totaal verwoest door graffitie / tags en zelf duidelijk ergens waarze een wild feestje hebben gehouden.
  het was zo druk met kijkers dat hadden we niet verwacht en was ergens wel jammer
  ook de katten gezien en een wc hokje met daarin voer en melk voor ze dus blij om te zien dat ze nog steeds goed verzorgt worden. Dat vroeg ik me wel af toen we ze zagen lopen dus na dat te hebben gezien toch wel een beetje gerust gesteld over hun lot.

  • Reply
   shanti
   december 28, 2016 at 11:31 am

   Jij weet toch dat er 1 persoon zorgt voor al het eten, en het al jaren uit zijn eigen zak betaalt….
   ik snap niet waarom al die Nederlanders bewust hier gaan rondhangen want het is door jullie dat Doel er nog slechter voor staat dan ervoor…
   De meesten zullen wel respect hebben maar wat jullie doen, nee, dit kan echt niet

 • Reply
  Ine
  april 27, 2016 at 8:27 pm

  Dag Annelies, wat schreef je een fijn stuk en je plaatste er mooie foto’s bij. Gisteren was ik in Doel tesamen met nog 30 senioren om onze hobby digitale fotografie uit te leven. We hebben genoten van de ontvangst in de Doolen, de warme gezamenlijke maaltijd in de Scheldemolen en nadien nog napraten in Cafe Doel5. Mooie art gezien, goed weer gehad. Gewoon heel fijn om daar eens rond te lopen en te kijken, op je in laten werken wat er allemaal speelt en gespeeld heeft.
  Mvg Ine

 • Reply
  Zoraya
  juni 12, 2016 at 8:18 pm

  Ik zou het graag eens paseren, iedereen praat er over. Ik heb er met mijn papa over gesproken maar hij zegt dat het geen goed idee is. Hij zegt dat er nu drugsdealers en verkrachters rondlopen nu?! Dat er krakers zijn dat dacht ik wel, maar drugsdealers en verkrachters???

 • Reply
  Henk Joosten
  december 27, 2016 at 8:30 am

  Ik wil graag eens in Doel in m’n eentje een Photo shoot te doen.
  Ik ben van mening dat Doel en haar bewoners met respect behandeld dienen te worden. Zoals ik heb gelezen, vind ik ook dat men uit de panden moet blijven en niet de privaat terreinen moet betreden. Indien je daaraan houdt, krijg je ook geen problemen lijkt me. Ik zou graag met de bewoners een Photo shoot te doen. Wie weet hou je deze mensen kunt breiken/benaderen?

 • Reply
  Filip
  januari 12, 2017 at 12:14 am

  Dag beste Annelies,
  blij dat jij dit ook aankaart , helaas hebben bepaalde hoger geplaatste heren van antwerpen , en met voor mij met een kleine a ! en de personen van Brussel geen lessen uit de geschiedenis getrokken . Nee het herhaald zich gewoon simpel weg ! In de jaren 60 ook 3 complete dorpen en een deel van zijn gehuchten onder een laag zand van 6 meter ondergespoten. ik ben zeker niet tegen werkgelegenheid. Maar niet tegen elke prijs !
  Het is dan ook zeker eens de moeite om het poldermuseum te Lillo (fort) te gaan bezoeken. Deze fijne vrijwilligers zullen u zeker de nodige deskundige uitleg geven over wat de polderbewoners destijds hebben moeten doormaken , echt schrijnende taferelen. Waar een mens stil van komt en verder nadenkt ……… waarom en hoe.
  Met vriendelijke groeten en een warm polderhart.
  Filip

 • Leave a Reply