Afrika Namibië

Kolmanskop, een verlaten spookdorp aan de kust van Namibië

Op onze reis door het zuiden van Namibië kwamen we ook langs Lüderitz, een klein merkwaardig stadje aan de kust, dat is opgericht door de Duitse koopman Adolf Lüderitz. Lüderitz is daarmee de eerste Duitse nederzetting in Duits-Zuidwest-Afrika die tijdens de Duitse koloniale tijd werd gesticht in de Namibwoestijn, een streek die een puur woestijnklimaat heeft. De weg ernaartoe is dan ook heet en droog! Het dorpje zelf kent nog enkele Duitse invloeden uit die tijd zoals de straatnamen en kleine stukjes architectuur.

Maar we zijn hier eigenlijk niet voor het stadje Lüderitz zelf, we komen hier voor het dichtbij gelegen spookdorpje: Kolmanskop. Dit kleine dorpje is opgericht in 1908 nadat Zacharias Lewala in deze regio van de Namib Desert een diamant vond tijdens zijn werkzaamheden. Duitse mijners realiseerden zich al snel dat deze regio bezaaid was met het heldere mineraal en het duurde niet lang voor de Duitse overheid de regio tot ‘Sperrgebiet’ uitriep, verboden voor ieder die niets te maken heeft met de mijnindustrie. Het stadje werd rijker en rijker, en bezat op haar hoogtepunt een casino, theater, ziekenhuis, school, ijsfabriek en alles wat het leven in het dorpje aangenamer kon maken voor de bewoners.

Na WOI werden de diamanten in deze regio zo schaars, dat de mijnwerkers weg trokken uit het kleine stadje. Waar in 1954 de laatste bewoner gedag heeft gezegd tegen zijn huis in Kolmanskop. Het was tijd voor de natuur om zich het stadje weer toe te eigenen. Langzaam maar zeker worden de huizen terug over genomen door de duinen van de woestijn. De natuur is nu in controle, en dat voel je aan alles.

Dat heeft iets unheimisch, dat heeft iets vreemds. Elke dag stapelt het zand van de duinen zich op in de huizen waar ooit gezinnen hebben gewoond, gegeten en geslapen. Hun levens speelden zich hier af en nu staan wij hier tot onze knieen in het zand in hun huizen, ziekenhuis en hotels. De huizen staan er nog, maar het is de natuur die nu hun lot in handen heeft.

Praktische info

Voor info over de tickets en how to get there, kun je alle informatie vinden op kolmanskop.net. Je ticket koop je in het stadje Luderitz aan Insell Street, je kunt ook met een tour door het stadje gaan (let op: op zondag gaat er maar één tour, dus bekijk vooraf eventjes hoe laat je kunt gaan). Wij hadden het photo permit dus konden op ons eigen gemakje rondlopen.

Have fun!

♥ Annelies

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply