Azië Indonesië

Ontmoet de Komodo Dragons in Indonesië: Van Lombok naar Flores op de boot!

In 2011 heb ik in Indonesië één van de mooiste tours van mijn leven gedaan. Met een bootje zijn we in vier dagen en drie nachten van Lombok naar Flores. De zogeheten Komodotour, waarbij je de wereldberoemde Komodo Dragons ontmoet.

Komodo Dragons

Komodo Dragons zijn de grootste hagedissen in de wereld, familie van de varanen. Ze kunnen tot wel 3 meter lang worden. Naarmate de Dragon groter wordt, worden zijn prooien ook groter, en omdat ze vaak niet direct een grote prooi kunnen doden in een gevecht, hebben zij een indirecte manier om hun prooi alsnog te kunnen nuttigen. Hoe dat werkt zijn de wetenschappers het nog niet helemaal over eens. Vroeger werd gedacht dat het speeksel van de varaan zo veel bacterien bevat, dat de prooi in enkele dagen overlijdt aan infecties. Nu is duidelijk dat een Komodo Dragon een complexe gifklier in hun kaak heeft die hun prooi langzaamaan doet sterven. Alleszins: je wilt er liever niet door gebeten worden.

Komodo Dragons komen enkel voor in Indonesie, specifieker: Komodo Island en naastgelegen eiland Flores. Door dit kleine leefgebied is de Komodo Dragon een kwetsbare diersoort en moet hij goed beschermd worden. Wanneer je met de komodo tour op een heerlijk bootje langzaam aan richting dat eiland dobbert kennis maakt met de Komodo Dragons, dan zijn er ook altijd gidsen bij. Voor jouw eigen veiligheid, maar ook voor die van hen.

Onderweg, midden in de natuur

Het is onwijs gaaf om de Komodo Dragons te zien, maar dat eigenlijk niet waarom deze tour voor mij zo bijzonder was. Tijdens het varen naar Komodo Island en daarna het doorvaren naar Flores levert enkele spectaculaire en breathtaking uitzichten op. Slapen op een varende boot in de open lucht, het beklimmen van een waterval, ’s nachts de gloeiwormen in het water een spectaculaire show zien geven, overdag snorkelen alsof je leven ervan af hangt en de zonsopgang en -onder in al haar geuren en kleuren aanschouwen, dat zijn de dingen die maken dat dit een fantastische trip was. We waren op de boot allemaal totaal in de ban van de natuur.

Flores

Vervolgens eindig je op Flores, een eiland dat veel minder ontdekt is dan Java, Bali, Lombok en de Gili’s. Je waant je er echt in Indonesie. Met opnieuw de mooiste zonsondergangen en uitzichten. Van hieruit kun je ook de Rinjani vulkaan trekking doen op een eiland terug richting Lombok. Een extreem heftige trekking van 3 dagen die daverend mooi schijnt te zijn.

Op Flores is een kleine luchthaven vanwaar je naar terug kan vliegen naar Denpasar in Bali, om vervolgens naar elke gewenste bestemming te kunnen vliegen die je maar wilt. Of je kunt doorreizen naar Oost-Timor.

Seraya

Hoewel de Rinjani trekking fantastisch leek, koos ik voor een relaxte paar dagen na de boot en ging vanuit Flores door naar het piepklein onbewoonde eilandje Seraya, waar zes hutjes direct aan het strand stonden. Wakker worden door de golven van de zee, buiten de deur direct met je voeten in parelwit zand, enkel het resort restaurantje hebben om wat te eten, wandelen rondom het kleine eilandje. Ik waandde me hier flink in het paradijs.

Shop rond voor de juiste tour

Mocht je willen gaan, zoek dan een betrouwbare operator om je die dagen en nachten te huisvesten. Ik heb in Ubud (Bali) een beetje rondgeshopt om te zien welke prijzen er zoal waren en of de boot er een beetje betrouwbaar uit zag of niet. Je zou ook naar Lombok kunnen gaan om in Mataram te shoppen, daar wordt je altijd opgehaald, en zit je nog dichter bij de bron.

♥ Annelies

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply