Peru Zuid-Amerika

Machu Picchu: Een jaw-dropping wereldwonder!

En dan is het zover.. Wat je van te voren hebt bestempeld als hoogtepunt van je reis gaat vandaag werkelijkheid worden.. Je bent inmiddels in Aguas Calientes en staat om half 5 op om op tijd bij de bus naar boven te staan, op naar het wonder..

Machu Picchu is door de Spanjaarden nooit ontdekt, en dat maakt dat wij het tot op de dag van vandaag nog kunnen bewonderen. De Spanjaarden hebben namelijk bijna alles wat ze van de Inca’s hebben ontdekt tot de grond toe vernietigd. Misschien wel daarom, lijkt het erop dat wij heden ten dage nog niet zo heel veel van de Inca’s en hun cultuur begrijpen of weten. Bekijk verschillende reisgidsen en ze zullen allemaal een andere verklaring hebben waarom dat ene gat net op die plek in de muur zit, waar een kamer voor diende toen hij nog in gebruik was of waarom de Inca’s een steen in de vorm van een adelaar hadden geshaped!

Op naar boven, de laatste busrit

Je moet als lazy-ass Machu Picchu bezoeker nog één reisje maken voor je het wonder onder ogen krijgt. En dat is een busrit van 20 minuten naar de toppen van de berg (ongeveer 50 Soles (zo’n € 17,-) return, de helft voor een enkele rit). Half 6 gaan de eerste bussen in het hoogseizoen, en die wil je zeker hebben als je de zonsopkomst wilt meemaken.

Als je 100% zeker wilt zijn dat je de wonderschone zonsopgang kunt zien, kun je het busticket het beste even de dag ervoor bij de bushalte kopen (aan de rivier, tegenover het treinstation, daar gaan ook de bussen). Het verkopen van tickets gaat namelijk redelijk traag, er staat een lange rij voor de tickets en je ziet al wachtend de bestaande rij tickethouders verdwijnen in de bussen, in de hoop dat ook jij nog op tijd gaat zijn voor de zonsopkomst (been there, done that!).

Met de benenwagen naar boven en/of beneden

Je hoeft niet per se met de bus. Wat je ook kunt doen is naar boven wandelen.. Dat is zo’n 2 uur, maar flink steil, een rood hoofd en zwetende ruggetjes worden niet uitgesloten.

Wij hebben een enkeltje naar boven gedaan en zijn naar beneden gelopen.. Voor de helft van de prijs, en je krijgt toch nog iets van lichaamsbeweging en jungle-achtige praktijken te zien! 😉

Nog één ticketcontrole…

En dan is het moment daar.. Je staat in de allerlaatste rij. De rij waar je het ticket voor het wereldwonder moet laten zien.. De rij die je toegang geeft tot dat waar je toch al een tijdje van droomt.

Zorg dat je je tickets hebt gekocht voor je dit punt bereikt. Ze verkopen hier geen tickets meer. Je kunt tickets voor de Machu Picchu online kopen (kan alleen met een VISA kaart)* of bijvoorbeeld contant in stadjes als Cusco, Ollantaytambo of Aguas Caliente.

We hebben meerdere mensen af zien druipen omdat ze er niet van op de hoogte waren dat er bij de ingang van de Machu Picchu geen tickets meer werden verkocht.. Wij mochten gelukkig wel gewoon door, en dan is het nog zo’n 100 meter lopen voor je de eerste glimp op vangt..

En dan is ie daar.. Eindelijk!

De laatste stappen die je zet, zonder dat je weet hoe het voelt om dit te zien. Daar gingen we.. en we zagen hem..

Een soort ongeloof nam bezit van me.. Ik kon letterlijk mijn ogen niet geloven. De Machu Picchu ligt zo in isolatie van de rest van de wereld, zo ontzettend hoog en dan die muren die zo bijzonder opgebouwd zijn.. (op de een of andere manier passen alle gigantische stenen precies in elkaar)! In één woord WAUW! En ik sta nog steeds regelmatig versteld van het feit dat de Inca’s erin geslaagd zijn om die stenen naar, ook letterlijk, ongekende hoogte te tillen en ze zo ontzettend passend in elkaar een muur te laten vormen, en uiteindelijk een hele stad.

Nogmaals, mocht je een beetje op tijd op kunnen staan, dan is de zonsopgang echt heel erg de moeite waard.

De Machu Picchu van verschillende kanten

Een wandeling naar de Inti Punku (Sungate) is het zeker waard. Dat is de plek waar je ook uit komt als je een trail doet en voor het eerst het wereldwonder onder ogen krijgt..

Ook kun je de Huayna Picchu (Quechua voor ‘Kleine Berg’ waar Machu Picchu ‘Grote Berg’ betekent) beklimmen. Zorg dan dat je wat eerder in de tijd je (online) ticket boekt, want die zijn wel eens een paar weken van te voren op in het hoogseizoen. De berg schijnt enorm stijl en hard werken te zijn. Maar je wordt beloond met een mooi uitzicht. Wij hadden tickets voor de berg, maar voelden ons allebei nog verre van fit genoeg om de klim aan te kunnen. Ik heb nog steeds geen spijt van de beslissing, maar jammer is het natuurlijk wel.

Achtergrond over de stad

Je kunt een gids huren als je meer achtergrond wilt over de stad. Veel van hen spreken perfect Engels en zijn goed te verstaan. Wij hebben de verborgen stad in alle puurheid gewoon op ons in laten werken en hebben met een globetrotter in de hand nog wat informatie opgezogen..

Kortom, een moment om nooit meer te vergeten.. Wat een pracht en praal, en wat een geluk dat ik dat allemaal mocht aanschouwen!

♥ Annelies

*de tickets online kopen heeft nogal wat voet in aarde en ik heb onwijs veel research moeten doen om te achterhalen hoe het nou werkt. Wat je dus moet doen:

 1. Ga naar de website, kies bij ‘Lugar a Visita’ de Machu Picchu uit.
 2. Vervolgens kies je bij de tab ‘Seleccione la Ruta’ het ticket dat je wilt bestellen (met Hyuana Picchu (en dan vroege of late shift), met de gewone berg of zonder poespas (je ziet dan gewoon de Machu Picchu en kunt zelf naar de Sungate lopen)).
 3. Kies een datum
 4. Geef bij de bovenste tabel (Foreign Country) aan hoeveel tickets je wilt. De bedragen die verschijnen zijn in Soles, 3,5 Soles is ongeveer 1 euro.
 5. Klik onder in je scherm op ‘Step 2’ en vul alle gevraagde gegevens in (we komen uit: Holanda)
 6. Klik nu op ‘Step 3’ en geef aan en accepteer de voorwaarden door een vinkje in het hokje te plaatsen
 7. Klik op ‘Generar Reserva’ en je krijgt een reserveringsformulier te zien. De reservering blijft ongeveer 6 uur geldig (dit geeft je 6 uur de tijd om de reservering te betalen).
 8. Op het formulier staat een nummer achter ‘Reserva’, noteer of kopieer dit nummer
 9. Ga, terug op de website, naar ‘Payments’
 10. Vul het ‘Reserva’ nummer in en je betaling kan beginnen
 11. Zorg ervoor dat je de creditcard, en een ID van de creditcardhouder kunt laten zien. Wij hadden een kopie van het paspoort van de houder bij ons en een kopie van de bewuste creditcard. Dat was voldoende.
 12. Print je reservering uit en zorg nog voor een verzilvering van je ticket in bijvoorbeeld een van de bureaus in Aguas Calientes.

You Might Also Like...

9 Comments

 • Reply
  Maaike
  september 18, 2013 at 7:17 pm

  Waauw! Wat moet dat een geweldig gevoel zijn als je er eindelijk bent. Wat een lange trip is het om daar te komen!

  • Reply
   Annelies
   september 19, 2013 at 8:50 am

   Een lange trip is het zeker, maar zo ontzettend de moeite waard! 😉

 • Reply
  kim
  september 20, 2013 at 2:08 pm

  wat mooi allemaal! Maar wel een gedoe met die tickets zeg.. hoe duur is een ticket ongeveer?

  • Reply
   Annelies
   september 20, 2013 at 5:57 pm

   Het was echt fantastisch en het gedoe met de tickets meer dan waard. Wij hebben € 42,25 betaald per persoon voor Machu Picchu en Huayna Picchu! Dat valt dus mee in vergelijking met sommige national parks! 😉

 • Reply
  Marcella
  oktober 2, 2013 at 6:53 pm

  Wauw, lijkt me echt onwijs bijzonder!

 • Reply
  Op naar de Salt Flats: van Peru naar Bolivia per bus! - Annelies
  december 5, 2013 at 4:59 pm

  […] is weer tijd om jullie mee terug te nemen naar Zuid-Amerika! Nadat we onze eerste highlight met een enthousiaste dikke, vette streep konden afvinken gingen we op naar ons tweede doel: de […]

 • Reply
  Annette
  april 29, 2014 at 12:50 pm

  Halo Annelies,wij gaan morgenvroeg Machu Picchu bezoeken en voelen het ook als het hoogtepunt van onze reis. We willen met de 1ste bus gaan maar weten niet precies waar nu de mooiste plek is om te gaan staan voor de zonsopgang is dat de ingang waar de trail binnenkomt of is dat nu de sacred rock.
  Hoop je antwoord op tijd te ontvangen, en dank voor je mooie foto’s en enthousiaste verhaal daarmee verheugen we ons nog meer op deze tocht,
  Hartelijke groet Annette

  • Reply
   Annelies
   april 29, 2014 at 2:43 pm

   Dag Annette!

   Wat cool en onwijs veel plezier! Zorg dat je (als het lukt) vandaag al je ticket in de pocket hebt, anders zie je veel bussen voor je weg gaan terwijl jij maar staat te wachten!

   De mooiste plek om te gaan staan voor de zonsopkomst vonden wij bij de Rock Hut.. Ik hoop dat je die kunt vinden op een map ergens.. Het is niet naar beneden, (dat is dan richting het central plaza) maar meer langs de bovenkant (ik geloof ook iets met intiwatana).. zodat je uit kijkt op het centrale gedeelte waar langzaamaan het licht over valt wanneer de zon op komt!

   Ik hoop dat jullie een fantastisch plekje vinden om te genieten van dat prachtigs! Enjoy met volle teugen en vergeet niet om soms de camera voor je snoet weg te halen en zelf even te genieten! 😉

   Liefs

   • Reply
    Annelies
    april 29, 2014 at 2:44 pm

    Ah.. ik lees het nu goed.. daar waar dus de inca trail binnen komt.. want de zon schijnt juist zo mooi op de sacred rock! 😉 enjoyyy!

  Leave a Reply