België Europa

Mijn eerste week in België: Mind your own business!

Mijn eerste week in België zit erop. Het huis is inmiddels half ingericht en mijn eerste baantjes zijn getrokken in Belgische wateren. Het moge duidelijk zijn dat ik nog verre van Belg ben, en dat ik nog erg aan de gebruiken moet wennen van hier, de taal letterlijk moet leren kennen, en de bomen door het bos moet vinden!

Dit is mijn eerste blog als ietsiepietsie-Belg, en het eerste dat me op valt is dat Belgen zich vooral met hun eigen business bemoeien. Iets waar ik best even aan moet wennen!

Doe de test:

Loop in Nijmegen op straat met een goede bui, gewoon lekker in je paasei! Wanneer je mensen aan kijkt krijg je vaak een glimlach terug, soms zelfs een onverwachte hallo, of in ieder geval enige blik dat het ‘wel goed’ zit.. Begrijp je wat ik bedoel? Toch 6 op de 10 mensen geeft volgens mij enige blijk van vriendelijkheid, van verwantschap, ook al ken je elkaar niet en zul je elkaar nooit leren kennen.

In België voelt dat anders. Ik loop op straat, met dezelfde opgewekte bui en mijn blije-eikel-gezicht. Maar ik krijg niets, gewoon niets. De meeste mensen kijken je hier niet echt aan. Sommigen wel, maar die bemoeien zich snel weer met hun eigen zaken en gaan door in hun eigen waan van de dag. En ik loop maar door, met die een-tikkeltje-minder-blije-glimlach op mijn gezicht..

Begrijp me niet verkeerd!

Want daarmee zeg ik niet dat Belgen niet gezellig zijn, want dat is aller- allerminst waar! De mensen die me hier wel bekend zijn of mensen die ik voor het eerst zie als via-via-contact glimlachen volop, zoenen direct bij de eerste ontmoeting, drinken met mij heerlijke pintjes en zijn volop geïnteresseerd in mijn leven als neo-Belg (mooi woord, thanks to Bram).

Het zijn enkel de mensen die je niet kent en ook nooit zult kennen, die vreemde voorbijganger die enkel een klein momentje een nietszeggende rol speelt in je leven. Maar toch, die vriendelijke blik van die vreemden, die mis ik wel een beetje! Gek he?!

♥ Annelies

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Marloes
  februari 11, 2014 at 9:25 am

  Ho…wacht even…ik heb dus een stuk film gemist. Wat doe jij in Belgie?…

  • Reply
   Annelies
   februari 11, 2014 at 10:26 am

   Dag lieve Loes, ben bij mijn lief gaan wonen! Binnenkort Maastricht maar eens bezoeken.. 😉

 • Reply
  Gaby
  februari 11, 2014 at 11:39 am

  En wéér een emigrant in de familie! Heel veel geluk daar in Belgenland!

  Mogen we je nieuwe adres in de mail ontvangen? Kaartjes moeten gestuurd!

  Liefs,

  Gaby

  • Reply
   Annelies
   februari 11, 2014 at 1:06 pm

   Ga ik NU naar je toe sturen! 😉

 • Reply
  Brenda
  februari 14, 2014 at 11:02 pm

  Succes Annelies

  Dat U maar een echte Belgische mag worden.
  Veel plezier,.mocht je een ballon plooiende belf tegen komen doe hem of haar mijn hartelijke groeten

  X Brenda

 • Leave a Reply