Azië Indonesië

Must sees in Indonesië

Zo’n anderhalf jaar geleden vonden mijn backpack en ik onze richting naar Indonesië. Na het afronden van mijn studie communicatie was dat het ideale moment om er een paar maandjes tussenuit te gaan.. En op de één of andere manier moest en zou ik naar Indonesië. En daar heb ik geen spijt van gekregen. Ik heb daar natuurlijk op mijn eigen manier gereisd en heb een aantal prachtige dingen mogen zien!

Sla over: Jakarta

Ik begin maar gelijk met het minst leuke! Want daar was ik dan, ik landde in Jakarta, een stad waar je je als solo-reiziger doodongelukkig kon voelen, en dat deed ik stiekem ook best wel. Het was ook nog eens het begin van mijn trip, en ik ben sowieso een op-gangkomer. Het is er ontzettend druk en er is niet veel te zien en te doen. Een random walking tour bracht me nog op interessante buitenwijkjes, maar verder zou ik niet weten wat je hier zou moeten doen.

Yogyakarta

Zorg dus voor een snelle vlucht naar Yogyakarta! Daar is het waterpaleis een ware tip en kun je naar het paleis van de sultan (Kraton). Vanuit daar kun je ook naar de onwijs indrukwekkende tempels Borobodur (werelderfgoedlijst) en Prambanan, meestal samen in één trip geregeld!

Prambanan

Borobodur

Borobodur2

Mount Bromo

Ik ging door naar Surabaya, de plaats die Mount Bromo huisvest, voor locals: Grunung Bromo. Ik vond dit toch een van de grootste must-sees op Java! Tipje: ga lekker direct naar de vulkaan en niet naar het viewpoint waar de tours je naartoe trekken, je krijgt dan namelijk een privé-voorstelling van de zonsopkomst, zonder dat er 100 man met dikke lenzen in je oor prikken om de beste shot te krijgen.. Hier lees je meer over het bezoeken van de nog recentelijk actieve vulkaan.

Bali

Vanuit daar naar Bali! Wijselijk is het om Kuta en Legian gewoon lekker te laten voor wat het is.. Tenzij je eventjes trek hebt in een costa-sfeer, dan is dit juist the place to be! Trek in plaats daarvan door naar het zuiden waar je Uluwatu vindt, een prachtige tempel met het meest stunning uitzicht en een omgeving waar surfers amen tegen zeggen!

Bingin

Ook kun je mooi naar het noorden naar Lovina om mooie dolfijnen te zien, en natuurlijk is Ubud een bekende plek om te bezoeken.

Ubud2

Amed

Mijn tip: ga naar Amed. Dat vond ik wel zo’n bijzonder stadje, al kan het komen door de mensen die ik daar ontmoet heb. Elke avond zaten we met de lokale bevolking op het zwarte lava zand dat overdag als snikheet strand dienst deed. We bakten zelf gevangen visjes en genoten bij een vuurtje van onze eigen zangkunsten onder begeleiding van gitaarmuziek.. Is dat niet hoe we ons allemaal het reizen voorstellen voor we onze spullen pakken en de wijde wereld in trekken?amed2

amed

Mocht je naar Amed gaan, overnacht dan bij Warung Mama, de eigenaar daarvan is een fantastische vent die je graag introduceert bij de rest van het dorp!

Vanuit Amed kun je ook prima met de boot naar Gili-Trawangan. Het party-eiland van de 3 g’s.. Doodsangsten heb ik op de boot uitgestaan, maar dat is in Azië op zich niets nieuws in vervoermiddelen.

Gili-eilanden

De Gili-eilanden.. Als je de reisverhalen en gidsen mag geloven is het een must-see, of eigenlijk een must-hangout, want veel is er niet te doen behalve genieten van het koraal en de vissen in de zee, het zoeken naar een mooie plek voor de zonsondergang en het liggen lezen op het strand met een fruitshake in je hand.

Gili-t

Gili-trawangan ook wel Gili-T, is het party-eiland van de drie. Ben je op vakantie en wil je luxe, dan kun je prima toeven in de bungalows op het strand. Ga je echter voor een wat meer backpackers tarief, dan vind je, als je enkele meters het eiland in loopt, fijne bungalows voor minder dan de helft.. ‘S avonds is er een fantastische vismarkt in het midden van het eiland waar de verse vangst voor de dag voor een mooie prijsje weg gaat. Echt, dit is misschien wel de lekkerste vis die ik ooit heb gehad.

Gili trawangan

Gili Trawangan2

Gilli trawangan 3

Tip: let op dit eiland op je bezittingen, bij mij is mijn portemonnee op een onbewaakt moment op een feestje uit mijn tas geplunderd en ik was duidelijk niet de enige. Het eiland kent geen politie en slechts bewaking, wat maakt dat er veel ‘mag’. Dat geeft vrijheid, maar brengt ook een duistere kant met zich mee. Veel mushroom shakes en jongens die je graag een nachtje vergezellen levert het op.

Gili Meno

Gili Meno ben ik zelf niet geweest, het schijnt het honeymoon eiland te worden genoemd waar veel stellen hun wittebroodsweken doorbrengen.

Gili Air

Dit is met kop en schouders mijn grootste favoriet! Een eiland waar een bungalow op het strand een tientje kost (ga even naar de andere kant van het eiland en niet direct mee met de mannetjes als je van de boot af komt) en je op de meest relaxte plek kunt hangen en genieten van de omgeving. Je loopt in een half uurtje om het eiland heen en het is niet overal even begaanbaar, dit ligt echt nog aan het begin van het toerisme, dat is ook wat mij zo aan trekt. In het midden is vorig jaar een yogaschool geopend, een fantastisch initiatief waar je als backpacker weer even terug kunt komen bij jezelf en even kunt ontvluchten aan alle hectiek die het reizen mee brengt.

Gili air

Komodo- & Florestrip

Veruit het meest fantastische dat ik in Indonesie heb gedaan is de trip naar Flores. Van Lombok naar flores, vier dagen en drie nachten op een bootje in de oceaan met een club die bestaat uit allemaal verschillende mensen. Onderweg stap je uit om onbewoonde eilanden te zien, het onderwaterleven te bekijken, en de drie eilanden te bezoeken waar de Komodovaraan nog leeft. Een Komodovaraan is de grootste hagedis ter wereld en kan zo’n 3 meter worden. Lees hier meer info over deze tour, die ik van mijn leven niet meer zal vergeten.

Florestour 3

Florestour

Florestour4

komodovaraan

Flores

En toen waren we op Flores, the land where time stands still. Ergens had ik het idee dat dit is hoe Indonesië moet zijn geweest voordat alle toeristen (incluis mijzelf, daar ben ik me maar al te bewust van) deze kant op kwamen. Je kunt op Flores een prachtige trip maken naar de Kelimutu Vulkaan. Daar vind je drie meren die op mysterieuze wijze van kleur veranderen!

Flores

Seraya

Ik ben van hieruit nog naar Seraya gegaan, een piepklein eilandje waar 6 bungalows op een rij stonden en verder niets was dan een mooi uitzichtpunt en een prachtig leven onder water.

Serawaya 2

serawaya

Minpuntje: Cockfights

Het enige nare aan Indonesië vond ik toch wel de cockfights. Blijf er zo ver mogelijk vandaan, want jeetje, wat zijn dat een nare bezigheden. Met messen aan hun kelen is het de bedoeling dat ze de andere haan hun keel doorsnijden. Toeschouwers wedden en bekijken het gevecht. Het enige wat het bij mij deed was afgrijzing opwekken.

Kortom, een prachtig land waarvan verschillende uithoeken zeker het bezoeken waard zijn. En ik weet zeker, ik heb nog lang al het moois dat Indonesië heeft te bieden niet gezien!

♥ Annelies

You Might Also Like...

7 Comments

 • Reply
  Chantal
  april 22, 2013 at 1:37 pm

  Annelies, wat een onwijs leuk verslag! Heerlijk inspirerend, krijg nu nog meer zin om zelf te gaan! 🙂

  • Reply
   Annelies Hulshof
   april 22, 2013 at 2:38 pm

   Leuk! Ik ben onwijs benieuwd naar jouw fijne verslag na je reis! 😉 Enjoyyy!

 • Reply
  kim
  augustus 30, 2013 at 6:50 am

  Hey Annelies, mooi overzicht. Het gaf me alvast heel wat inspiratie om mijn trip te beginnen plannen.

 • Reply
  Annemieke
  januari 18, 2014 at 8:30 pm

  Hoi Annelies, met veel belangstelling hebben wij je mail gelezen. En zeker het verhaal over de vier daagse trip naar de eilanden. Kun je iets meer vertellen over waar vandaan we moeten vertrekken bv. We hebben twee meiden van 17-19, is het ook iets voor hun? Wat is het voor boot. Eigen hut?
  Hoop dat je zin hebt om te antwoorden!! Groetjes Annemieke

  • Reply
   Annelies
   januari 19, 2014 at 6:10 pm

   Dag Annemieke,

   Super dat je er inspiratie uit hebt kunnen halen! Ik denk dat je de komodo trip bedoeld he?!

   Dat is super gaaf om te doen, zeker voor de meiden! Het idee is dat je met een aardige groep (wij waren met zo’n 15 a 18 man) op een klein bootje: http://annelieshulshof.nl/wp-content/uploads/2014/01/bootje-flores-tour.jpg . Slapen doe je daarom ook met z’n allen op het upper deck op hele dunne matjes. Mocht je van luxe houden, dan zijn er vast betere schepen te vinden die dezelfde tour maken. We sliepen dus ook allemaal bij elkaar met alle ’tijdelijke bewoners’ van het schip!

   De tour is een echte aanrader, onze guides waren fantastisch en namen ons mee naar de hoogste watervallen, de meest visrijke snorkelplekken en de meest heldere wateren!

   Flores is daarnaast een fantastische plek om van daaruit verder te trekken naar het oosten! Met de drie kleuren kratermeren en de verlaten stranden!

   Ik hoop dat jullie er iets aan hebben, mochten jullie meer info willen, laat het me weten, mag ook via annelies.hulshof@gmail.com! 🙂

   anders: heeeel veel plezier in Indonesië!

  • Reply
   Annelies
   januari 19, 2014 at 6:11 pm

   Oh ja, vertrekken gaat vanuit het eiland Lombok! Vanaf daar kunnen ze je van over het hele eiland komen halen om naar de boot te gaan, wij vertrokken vanuit de hoofdstad Mataram!

 • Reply
  Femke
  januari 23, 2015 at 11:51 am

  Hoi Annelies,

  Ik was aan het surfen naar info over Flores en kwam hier op jouw blog terecht.
  Leuk om je tips te lezen over Indonesië! Wij gaan in april-mei een maand naar Indonesië
  en Flores/Komodo staan bovenaan ons lijstje. Ik was benieuwd met welke organisatie jij die boottrip
  hebt gedaan? Ik hoor t graag, alvast dank! Groetjes!

 • Leave a Reply