Australië Azië Fiji Indonesië Oceanië

Onderwaterwereld: mijn hotspots voor snorkelen

Zo verdrietig als ik was toen ik in Australië geen duikerspak aan mocht trekken vanwege astma, zo blij als een kind ben ik nog altijd als ik een snorkel op m’n neus mag zetten en de prachtige onderwaterwereld mag bewonderen. Duiken heb ik nooit meer durven doen door de waarschuwing in Australië, maar uren in het water hangen om al die kleuren te bekijken, de hele cast van ‘Finding Nemo’ voorbij te zien zwemmen en dat dansende koraal te aanschouwen deed ik op elk mogelijk moment.

Vissen volgen tot je je beseft dat je een best eind zwemmen van het strand bent beland, opgehaald moeten worden omdat je zo in de vissen op gaat dat je niet hoort dat de boot je terug roept en het nummer van jaws (ta-da, ta-da, je weet wel.. 😉 ) horen als je een reefshark van een metertje of vier voorbij ziet zwemmen. Ik heb het met mijn snorkel allemaal mogen mee maken.

Ik ben geen kenner van de onderwaterwereld en ben niet bewust op zoek naar de meest fantastische plekken van de wereld om te snorkelen. Maar onderstaand waren plekken waar ik goed hard van kon genieten en de tijd flink vergat.

Australië

Great Barrier Reef, niet per se een must see

Het Great Barrier Reef is vanaf de maan te zien! Cool, dat wel, maar daar is ook bijna alles mee gezegd. Onze tour ging in 2006 al naar het Outer Reef omdat de rest al kapot en dood is. Jaren hebben ze daar beginners laten duiken zonder te beseffen wat die met het koraal doen. Een schop met je fin tegen het koraal, bewust een stukje koraal aanraken, dat alles maakt dat je van een flink groot oppervlakte van het koraal de slijmlaag van het koraal vernietigt en het dood gaat (en je er zelf met een beetje ongeluk een flink nare wond aan over houdt). En dat is wat daar in grote getale is gebeurd. Zelfs het Outer Reef had me al niet veel meer te bieden dan die geweldige reef shark.. Die kunnen eng kijken..

Daarnaast is door klimaat verandering momenteel het Great Barrier Reef nog verder aan het afsterven. De warmte van de oceanen en daarmee de zuurtegraad van de oceanen verandert in zo’n rap tempo, dat de omgeving steeds minder bewoonbaar wordt voor de vissen. Uiteraard is dit niet enkel een probleem van het Great Barrier Reef, maar van alle zeeen. Help dus mee om klimaatverandering om te draaien.

Cape Range National Park

In het westen van Australië is alles veel authentieker. Naast het landschap geldt dat ook voor de onderwaterwereld. Cape Range National Park staat bekend om haar fantastische koraal. Met name op Turqoise Bay staat er een fantastisch harde stroming die je over het prachtige koraal en haar mooi gekleurde vissen doet zweven.

Coral Bay

Het plekje bij uitstek om lekker te gaan duiken. Ondanks dat ik daar door een bluebottle jellyfisch gestoken ben kan mijn enthousiasme voor die plek niet op. Je kunt er tussen maart en juli met whalesharks zwemmen en het hele jaar met de gigantische manta rays, vliegende dekens van zo’n 4 meter doorsnee die jou net zo graag bewonderen als jij hen!

Indonesië

Florestour

Tijdens de tour zijn we op verschillende spots gestopt om te kijken naar de zeebodem. Veel plaatsen in dit gebied zijn vernietigd omdat de plaatselijke bevolking er explosies in veroorzaakten om de eetbare vissen vervolgens te verkopen. De gids op de boten weten echter precies hoe de landkaart van de onderwaterjungle eruit ziet en vonden bij ons wat fantastische plekjes.

Gili-eilanden

Vanuit de eilanden kun je tours doen, maar je kunt ook zelf het water in springen vanaf het strand. De stroming tussen de eilanden is enorm sterk, dus opletten is een must. Maar regelmatig zijn hier schildpadden te vinden die rustig hun ding doen terwijl je toe kijkt.

Amed

Een Japans Shipwreck doet hier dienst als huis voor heel veel mooie visjes en heeeeel mooi koraal! Aangezien het dicht bij de kust ligt, kun je hier bij eb gemakkelijk komen.

Fiji-eilanden

Bij de Fiji-eilanden is alles beschermd, ze weten waar ze zuinig op moeten zijn omdat het toerisme daar voor hen alles is. Naast de idyllische eilandjes is ook de onderwaterwereld een plek waar je enorm goed kunt relaxen. Omdat er enkel een paar mensen per dag komen en de locals de onderwaterwereld uit hun broekzak kennen, is alles echt nog intact en enorm kleurrijk. Hier moest ik me regelmatig bedenken dat ik een snorkel in mijn mond had en mijn mond niet open kon laten hangen.. Fantastische plek!

♥ Annelies

Ps. Heeeeel af en toe had ik een camera mee tijdens mijn onderwaterexcursies, dus pics zijn van eigen hand! 🙂

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Anni
    mei 3, 2013 at 6:00 pm

    Die eerste foto van Indonesië is mooi!
    Vind het wel grappig dat The great barrier reef nog steeds wordt gezien als een van de mooiste, terwijl ik wel vaker verhalen hoor van wat jij ook schrijft.

  • Leave a Reply