Bolivia Peru Zuid-Amerika

Op naar de Salt Flats: van Peru naar Bolivia per bus!

Het is weer tijd om jullie mee terug te nemen naar Zuid-Amerika! Nadat we onze eerste highlight met een enthousiaste dikke, vette streep konden afvinken gingen we op naar ons tweede doel: de Uyuni Salt Flats in Bolivia! Om daar te komen betekende het dat we wederom aardig wat uren in de bus gingen spenderen.. Te beginnen met een trip van Cusco naar La Paz en daarna van La Paz naar Uyuni. In dit blog beschrijf ik onze weg en hoe je de grensovergang van Peru naar Bolivia het beste aan kunt pakken!

Tip: koop je een busticket, haal die dan gewoon op de busstations van de bewuste plaatsjes, bij bureaus betaal je hoe dan ook het dubbele. En als je ergens op wilt besparen, is het wel op vervoer.. Maar blijf altijd zorgen dat je betrouwbare coaches kiest, en ga op lange ritten niet voor echt het goedkoopst van het goedkoopst.

Grensovergang van Peru naar Bolivia

Tijdens die busrit, die verdeeld was in drie afzonderlijke busritten moesten we de grens over naar Bolivia. Na aardig wat cowboy verhalen te hebben aangehoord over hoe de douane daar met je om kan gaan, zat ik niet helemaal op m’n gemakkie in die bus.. Altijd met z’n tweeën blijven, ook al willen ze jullie op splitsen – heb enkele dollars op zak die je hen kunt geven als ze dat graag willen en stribbel vooral niet tegen.. Dat waren tips die we zoal mee kregen van onze ervaringsdeskundigen aan het thuisfront.. Man.. Dat stelde me niet gerust over de komende uren.

Cusco – Puno

Goed, eerst maar eens van Cusco naar Puno (over Puno in een later blog meer), een busrit van zo’n 12 uur. Puno ligt aan het Titicacameer, het hoogst gelegen meer ter wereld (elk land moet immers iets hebben dat het grootst, steilst, hoogst of kleinst ter wereld is). We konden stiekem nog een geweldige sunrise mee pakken voor we in de volgende bus moesten naar Copacabana!

Puno – Copacabana

De volgende bus.. Na anderhalf uur driven mochten we de bus uit met ons ingevulde papier om het ene land te verlaten en het andere in te komen! We liepen rustig de cowboyverhalen tegemoet, met onze dollars brandend in onze zak.. En wat bleek.. Totaal niets om je druk over te maken, net als bij elke andere grensovergang zitten er booskijkende mannen op je te wachten.. Kijken ze je even aan, stellen ze je een vraag en geven ze je zonder mokken de stempel die je graag wilt hebben.

De paar meter in niemandsland mogen we te voet doen, dat vind ik altijd gaaf, dat heeft iets magisch voor me (is that just me?!).. Waarna in Bolivia datzelfde ritueel zich af speelt.

Tip: No worries dus, voor niets lopen opfokken.. Maar zorg ervoor dat je gewoon overdag de grens over gaat, dat dit met een volle tourbus is, zodat ze geen tijd hebben om elke passagier apart te bevragen of je hele tas op z’n kop te zetten. Wij gingen met Tour Peru, een betrouwbare organisatie voor deze toch wel beruchte grensovergang.

We rijden rustig door naar Copacabana. Ook dat ligt aan het Titicacameer, maar dan aan de Boliviaanse kant van het meer.

Copacabana – La Paz

Na een paar uurtjes mogen we door met ons laatste ritje richting de eindbestemming. We gaan vlak bij Copacabana het Titicacameer over met de bus.. Fantastisch gezicht als je zelf op een bootje stapt, en ondertussen je bus op een groot vlot wordt gehesen en naar de overkant wordt gevaren.. Dan is het vooral weer zitten en wachten tot je in die grote stad La Paz terecht komt..

La Paz

La Paz zelf vonden we niet heel erg de moeite om te blijven, wellicht hebben we wat hoogtepunten gemist, maar de drukte van de stad beviel ons iets minder. We vonden het rustige hostel La Republica in La Paz.. Tegenover hét feesthostels Wild Rover Hostel en Loki Backpackers(wil je hier verblijven dan moet je, zeker in het hoogseizoen, een paar dagen reserveren in het voren, ze zitten sowieso vol!). Wij gingen voor wat rust: we waren weer terug bij af met de hoogteziekte.. We voelden ons allebei niet top!

Om toch een beetje buiten te zijn, zijn we naar de hekstenmarkt gegaan. De heksenmarkt is eigenlijk een gewone markt! Maar wel eentje waar je enorm goed je souvenirs kunt scoren voor al die lieve mensen thuis. En waar we een fantastisch klein, met prachtige kitsche spulletjes volgepropt restaurantje vonden om de mate thee te nuttigen tegen onze hoogteziekte.

La Paz – Uyuni

Om onze bus naar Uyuni te boeken zijn we naar het busstation van La Paz gegaan. Hier kun je direct een ticket kopen voor een bus op een willekeurige volgende dag, of diezelfde dag nog.

Veel keuze uit busmaatschappijen is er niet, dus we kiezen gewoon de best passende optie en gaan. Diezelfde avond nog vervolgen we onze weg naar Uyuni. Een twaalf uur durende trip die niet bepaald goed is voor de misselijkheid, en geen verharde wegen kent.

En tot die tijd dachten we nog: het valt wel mee met die kou van de winter hier. Maar toen stapten we uit in Uyuni wisten we niet wat ons overkwam.. een flinke vrieskou komt ons tegemoet en opwarmen lijkt er niet bij, tot we uiteindelijk dicht tegen elkaar aangekropen, met alles aan dat we bij ons hebben, in slaap vallen in ons bedje!

In Uyuni gingen we op zoek naar de beste tour operator om onze droomtour mee te doen. We zijn uitgekomen bij Red Planet Tours en de volgende dag was het zover, dan gaat onze droomtour beginnen.. We zullen de zoutvlakten gaan zien!

♥ Annelies

You Might Also Like...

7 Comments

 • Reply
  kim
  december 9, 2013 at 8:23 pm

  wat een reis zeg! Ik ben wel benieuwd… hoeveel kost het bij elkaar om met al die bussen naar bolivia te gaan? Is dat dan goedkoper dan een korte vlucht?

  • Reply
   Annelies
   december 10, 2013 at 11:18 am

   Hey Kim,

   Het was inderdaad een flinke reis, maar het meer dan waard! De kosten voor de bus: 26 euro pp. Hoewel het achteraf gezien nog goedkoper kon als we gewoon op het busstation geboekt hadden en niet via een agency (dat scheelt je zo een tientje).

   Vluchten waren zo kort dag dat die gemakkelijk boven de 200 euro uit stegen in het hoogseizoen. De keuze was snel gemaakt voor ons budgetpackers.. 😉

   Liefs, Annelies

 • Reply
  De Salt Flats, een wonderbaarlijk stukje Bolivia - Annelies
  december 13, 2013 at 2:59 pm

  […] Na een lange reis vanuit Cusco, Peru, komen we om 6 uur ‘s ochtends aan in het steenkoude Uyuni. Het is momenteel min 15 en de noodzaak naar een bed is voor ons extreem. De afgelopen drie dagen hebben we in een bus doorgebracht, en geheel reisziekte-loos kan ik die reis niet noemen. […]

 • Reply
  Ineke
  maart 29, 2015 at 2:48 pm

  Hi Annelies,
  Vragen ze bij de grens naar een gele koorts vaccinatie als je vanuit Peru het land in komt?

  • Reply
   Annelies
   april 3, 2015 at 8:14 pm

   Dag Ineke,

   Nee, die hebben ze niet gevraagd! We zijn twee maal de grens naar Peru overgestoken en ze hebben nooit ons boekje gevraagd.
   Eigenlijk heb ik nog nooit mijn gele boekje hoeven laten zien, waar dan ook! Jij wel?

   Heel veel plezier in Peru!

   groetjes, Annelies

 • Reply
  dirk
  februari 5, 2016 at 3:55 pm

  hoi Annelies,

  vroegen ze bij binnenkomst in peru om een uitreisbewijs? wij zijn van plan om naar peru te vliegen en dan met de bus richting Bolivia te gaan..

  groetjes,

  dirk

 • Reply
  Alexandra
  december 15, 2016 at 11:05 am

  Hoi Annelies,

  Met veel interesse heb ik jouw reisblog naar Peru gelezen. Ik zag dat jullie net zolang als mijn vriend en ik willen gaan: 3 weken. Wij hebben ook lopen kijken om van Peru naar Bolivia te reizen alleen voor de zoutvlaktes. Hierbij kwamen we uit dat we 8 dagen kwijt zijn om heen en terug van Puno naar Bolivia te reizen. Hoeveel dagen zijn jullie kwijt geweest?

  Groetjes Alexandra

 • Leave a Reply