Azië Cambodja

Angkor Wat bezoeken in Cambodja: Genieten met volle teugen

Angkor, als je naar Cambodja gaat is dit echt een sight in Siem Reap die je niet kunt missen. Het werelderfgoed betreft meer dan 400 km2, dat volledig bezaaid is met ruines van oude tempels uit het Khmerrijk. Inmiddels vernoemd tot Khmer kunst zijn de tempels gebouwd in tussen de 9e en 14e eeuw. Angkor betekent in Khmer ‘Heilige stad’ en het was dan ook de hoofdstad van het Khmer rijk voor meer dan 500 jaar. In de 15e eeuw werd door de Khmer het gebied ontruimd en de bevolking van de stad werd verhuisd naar Pnomh Penh, het gebied werd aan zijn lot over gelaten. Het raakte in de vergetelheid en begon langzaam maar zeker deel te worden van de natuur. Tot in de 19e eeuw de Fransen het herontdekten. Vanaf dat moment zijn is men bezig aan de restauratie van de oude stad en is het een van de hightlights geworden van toeristen in Cambodja. En terecht!

Bayon Temple

 

Bayon Temple

 

Reclining Buddha – Bayon Temple (kijk goed, en je ziet een gigantische liggende buddha)

 

Poortwachters bij Preah Khan Temple

 

Ta Promh (hier is Tomb Raider opgenomen)

 

Te Kao

 

“Angkor kreunt onder het toerisme”

1 Miljoen mensen per jaar bezoeken de tempels, en dat zijn er heel heel veel. Tijdens ons bezoek in 2008 aan de tempels hebben we met enkelen van de restaurateurs gesproken over het vele toerisme dat in deze jaren naar de oude ruines trekken. Met tranen in zijn ogen stond de man ons te vertellen dat dat miljoen, eigenlijk te veel is voor de ruines. Er zouden maatregelen getroffen moeten worden om de tempels te beschermen voor dat bezoek. Hij liet ons afgeronde stenen zien van trappen, resten stenen. “Dat is geen gevolg van het afbrokkelen van de stad geweest, maar dat komt door het vele bezoek dat ze trekken. Mensen slijten met hun bezoek de stenen van de tempels, vooral omdat ze echt overal op de tempels naartoe mogen.” Het is dus zo, dat door overal aan te zitten, de stenen alsnog aan het slijten zijn. Met eventueel kleine aanpassingen als een houten trap leggen om de stenen trappen en hekjes plaatsen in de tempels zou dit opgelost kunnen worden. “Daar wordt alleen door de regering niet echt aan gedacht, die zien enkel het geld dat binnen komt door die massa’s toeristen”, zegt de Franse restaurateur ons. Zijn tranen worden zichtbaarder naarmate hij het verhaal verder vertelt. Zijn hart ligt hier, en het doet hem pijn dat het ten onder lijkt te gaat aan de commercialiteit.

Ga dus, als je gaat, en dat moet je écht wel doen, bewust om met de ruines. Zorg ervoor dat je niet overal op klimt, je een beetje aan de paden houdt en geniet gewoon met volle teugen van al het moois dat je ziet!

Wij hadden tickets voor 3 dagen geboekt, en gingen met een tuktuk vanuit ons hostel in Siem Reap elke dag naar de stad. Het is zeker de moeite waard om meer dan één dag te gaan, omdat het zo ontzettend groot is. Hoe warm het ook is, hoe hard het zweet ook over je rug klotst, dit is echt heel mooi. Ik hoop echt dat Angkor in al zijn pracht en praal goed bewaard wordt.

♥ Annelies

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply