Europa Slovenië

Slovenië: Postojna Caves of Skocjan Caves?

Als je naar Slovenie gaat, kun je bijna niet om de grotten heen. Slovenie staat wereldwijd bekend om haar gigantische grottenstelsels, waarvan er twee heel bekend zijn en vaak worden aangegeven in tourgidsen. Maar moet je nu naar de grootste, indrukkenwekkende Postojna Caves? Of kies je beter voor de kleinere, Skocjan Caves die ook op de UNESCO werelderfgoedlijsten staan genoteerd? Dit blog legt uit waarom wij zelf voor de Skocjan Caves hebben gekozen en daar tot op de dag van vandaag nog geen spijt van hebben. Mocht je nog andere tips voor Slovenië willen hebben, dan lees je die hier.

Waarom geen Postojna caves?

Het is een van de grootste grottenstelsels in de wereld, en daarom moest het wel indrukwekkend zijn, redeneerde ik. Maar na meer lezen, en zelfs al tot de ingang gekomen, hebben we anders besloten. Er waren drie redenen waarom we hier niet naar binnen zijn gegaan:

Met alle toeristen in een TREINTJE

Als je naar de Postojna Caves gaat, moet je wachten op een tijdslot om naar binnen te gaan, opzich heel logisch, want je gaat met een gids mee die je alle ins en outs over de grotten vertelt. Maar, wat er dan gebeurt, is dat je eigenlijk gewoon met een gigantische groep Japanners in een treintje stapt, om vervolgens door de grotten getreind te worden! Met een audio guide op je hoofd! Weg beleving!

Human Fish

We lazen al wat over een vermeende dierentuin die aan het einde van de tunnel zou zijn, waar ze de famous Human Fish tentoon stellen. De Human Fish, ook wel Olm, of Proteus genoemd, leeft diep in de grotten, daar waar normaliter geen straaltje licht en geen zuchtje stroming voor komt. Daarom zijn zijn ogen evolutie-wise verdwenen en heeft hij een mens-kleurige huid. Hoe dan ook, doordat ze zo diep in de grotten leven, zijn het ontzettend kwetsbare beestjes, die we wellicht met rust moeten laten en niet moeten gaan tentoonstellen in glazen kleine bakken waar fel licht op staat. Nu ben ik sowieso verre van fan van dierentuinen, maar dit vond ik echt niet kunnen.

De prijs

Het kost €24,- om de caves binnen te gaan in het treintje met de audio guide. Wil je ook nog de Human Fish bekijken, ben je al gauw zo’n €37,50 kwijt. Dat vind ik best een bedrag om een uurtje voor in een treintje te zitten met een koptelefoon op mijn kop.

De massa

Bij de ingang van de caves werden we zot! Zooo druk, en zo commercieel opgezet! Tuurlijk, ik begrijp ook wel dat de vraag maakt dat het er zo druk is en dat het zo’n commerciële touch krijgt, en dat dat vervolgens ook de prijs beinvloedt van het bezoek. Maar dan ga ik, na alle voorgaande minpunten, toch liever voor de kleinere Skocjan Caves.

Echter…

het blijft een van de grootste grottenstelsels die bekend zijn in de wereld en zal daarom echt zeker heer erg indrukwekkend zijn. Wil je graag meer info over het bezoeken van de caves, dan kun je die hier vinden. 

Waarom wel Skocjan Caves?

Omdat het een heel ander gevoel geeft als je daar bent. Ten eerste staan de grotten sinds 1986 op de werelderfgoedlijst van UNESCO, en zijn er mensen druk bezig om de grot in alle hoedanigheid te beschermen en te onderzoeken.

Het grottenstelsel zelf is een stuk kleiner, maar ook het aantal bezoekers is veel beperkter. We waren in het hoogseizoen en het was wellicht een tiende van het aantal bezoekers dan we bij de ingang van de Postojna Cave hebben gezien.

Het is een prachtige grot

Ik heb natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal qua inhoud van de grotten, dus wellicht daardoor ook mijn doorhangende voorkeur voor de grot waar we zijn geweest. Maar ik kan niet anders zeggen dan dat de grot zo ontzettend prachtig is. Hij heeft gigantische hallen, de rivier die door al die ontelbare jaren de grot heeft gevormd stroomt er nog altijd onderlangs, en er worden nog altijd nieuwe ontdekkingen gedaan in de grot, je hebt echt het gevoel dat je er een respectvol project bezoekt, dat jaw-dropping prachtig is en waar je eventjes mag peaken.

Levensechte gids

En dat betekent, een gids met hart voor de grotten en alles wat erin gebeurd, en ook best wel belangrijk: Interactie. Er konden allerlei vragen gesteld worden en zij wist die met passie en kleur moeiteloos te beantwoorden. Ze gaf aan hoe ons bezoek de grot kon schaden, maar ook hoe we die schade konden minimaliseren.

Geen trein maar met je eigen benen

Je mag zelf afdalen in de grotten, moet je tussen verschillende grotformaties wurmen en kunt echt van dichtbij zien hoe de formaties worden gevormd. Je krijgt een indruk van het leven in de grot, en het ontdekken ervan door de mensheid. Wanneer je onderin de grotten bent met de gids, laat deze je zelfstandig en op eigen tempo weer naar buiten gaan op een plek waar het minder schadelijk voor de grotten is om te wandelen en een toeziend oog niet meer per se nodig is. Dat is heerlijk, je kunt op je gemak van de omgeving genieten.

De prijs

Je kunt hier kiezen uit twee tours.

 • Je kunt de ondergrondse canyon in gaan, dit is de eigenlijke grot-tour die je altijd met een gids moet doen. Enkel deze tour kost je als volwassene €16,- en duurt 1,5 tot 2 uur.
 • Daarnaast kun je ook het pad volgen langs de Reka Rivier ondergronds. Dit kun je als guided tour doen, of zelfstandig. Deze kost €11,- en duurt 1 tot 1,5 uur.
 • Je kunt ten slotte ook besluiten om de twee tours te combineren. Dat hebben wij gedaan en we zijn eerst met de guided tour mee gegaan om de ondergrondse canyon te bezoeken en zijn vervolgens op eigen houtje de tweede gaan doen. Dit samen kost je dan €21,- en ben je zo ongeveer 2,5 tot 3,5 uur zoet!

Hier vind je meer informatie over het bezoeken van de Skocjan Caves.

♥ Annelies

PS. in de grot zelf mag je geen foto’s maken met flits, omwille van de bescherming van het grottenstelsel. En aangezien een grot vrij donker is, en in het donker niet heel veel te fotograferen valt, bevat deze post geen foto’s. 🙂

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Annelies
  augustus 7, 2019 at 7:29 pm

  Je punten zijn zeker terecht , echter klopt je verhaal over de human fish niet. Ze worden in het donker tentoongesteld, zonder felle lichten erop, waardoor je ze niet tot last bent.
  Daarnaast kan je in plaats van een audio guide ook gewoon een ‘normale’ rondleiding krijgen met een groep alleen van jou taal, in ons geval Engels. Doordat de talen opgesplitst waren, viel het met de drukte in de grot ook mee.

  • Reply
   Annelies
   juni 2, 2020 at 8:06 am

   Dag Annelies,

   Mijn blog is enkele jaren geleden geschreven, de datum staat er onder. Op dat moment werden de visjes tentoongesteld in het park in een museum, ver boven de grond en hun eigenlijke leefruimte, en waar het zeker niet donker was. Het kan zeker zijn dat ze dat hebben aangepakt en veranderd, dat zou fantastisch zijn! Ook fijn dat je een normale rondleiding kon doen!

  Leave a Reply