Europa Slovenië

Slovenië, wat moet je zeker zien?

Een tour door Slovenië, het heeft me in alle opzichten zo hard verrast. Wat een fijne omgeving, wat veel wonderschoon natuur, prachtige watervallen, fijne wandelingen, mooie steden. In dit blog geef ik je wat tips om Slovenië te zien. Wij hebben ongeveer anderhalve week in Slovenië door gebracht, en hebben de andere week gebruikt om er via Berlijn, Dresden, Praag, Brno en Wenen naar Slovenië te rijden.

Ljubljana

Eenmaal aangekomen in Slovenië, was Ljubljana onze eerste stop. Wat een heerlijke stad is dit. Het centrum is vrij klein, maar des te prachtiger. Je kunt heerlijk verdwalen in de kleine straatjes, de romantiek loslaten langs het water, wat drinken in heerlijke sferen, of genieten van wat goede streetart.

Het is voor de binnenstad dan ook vooral een tip om te genieten van alles wat er is, een beetje te verdwalen en vooral niet te veel te denken aan wat je allemaal zou moeten doen.

 

Metelkova

Ljubljana is een vrij alternatieve stad, ze hebben er dan ook veel kunstige initiatieven. Zo is het de moeite waard om te bekijken of er iets te doen is bij Metelkova. Zo niet, is een bezoek om de gebouwen van buiten te zien ook al de moeite waard.

 

Slapen kun je op het domein ook, in een oude gevangenis die momenteel omgebouwd is tot hostel. Mocht je willen slapen in Cecilia Hostel, dan zou ik wel eventjes van te voren reserveren.

Wandelen in de natuur

Nog een tip om een beetje natuur in de stad te vinden is de hike Smarna Gora, waarbij je een bijna 700-meter hoge berg beklimt. Het begin ervan ligt echter 12 kilometer buiten de stad, maar de start kun je bereiken door bus 25 van Slovenska cesta te nemen tot de Medno stop, of bus 8 naar Brod.  (thanks lonely planet). Boven aan de top kun je genieten van een welverdiend biertje of theetje en wat Sloveense lekkernijen.

Caves

Slovenië staat in de wereld enorm bekend om haar grottenstelsels. Twee indrukwekkende grottenstelsels die geopend zijn voor toeristen zijn de Postojna Caves en de Skocjan Caves. En toen moesten we kiezen. Na veel informatie gezocht en gelezen te hebben, hadden we bedacht om ze gewoon allebei te doen. Je bent er nu, en dat gaat wellicht niet meer zo snel gebeuren. We hebben uiteindelijk toch gekozen tussen de twee, en wel voor de Skocjan Caves. Daar hebben we tot op de dag van vandaag verre van spijt van. Je leest hier waarom we liever naar Skocjan gingen dan naar Postojna.

Predjama Castle

Terwijl we van de Postojna Caves naar de Skocjan Caves reden hebben we wel een bezoek gebracht aan de Predjama Castle, een grotburcht dichtbij de Postojna Caves. Het is niet echt een omweg op een weg die je wellicht toch al neemt, van Ljubljana naar Piran of de caves, dus het is de moeite waard om eventjes te stoppen. Het prachtige uitzicht op het kasteel in de bergwand zal ik niet snel vergeten. We zijn hier niet naar binnen gegaan, omdat we op weg waren naar de Skocjan Caves.

Piran

Het bekende kuststadje dat vaak wordt uitgeroepen tot mooiste stadje van Slovenië. En ja, je kunt er genieten van de baai waar het stadje in ligt. En ja, je kunt er romantisch uit eten met zicht op het water. En ja, je kunt er op de boulevard een fotoshoot doen van jewelste. Maar voor mij heeft Piran het niet. Verre van. We verveelden ons hier zo wat, te veel toeristen, te veel toeristische restaurantjes, te veel proppers die vechten om je aandacht. Wij voelden het daar allebei niet zo.

Wat wij nog wel leuk vonden is dat wij op een camping buiten de stad stonden, met ernaast een mooi graspark aan het water dat diende als strandje. Dat was wel prima voor een dagje, maar het is geen must see.

Bovec

Op naar de natuur, we hadden er heel veel zin in om dit deel van Slovenië te bezoeken, en wat was het fijn! Bovec ligt bij de Soça Rivier, helder blauw, eigenlijk turquoise water baant een weg door dit gedeelte van het land. De makers van de “The Chronicles of Narnia” hebben dit water en de bron daarvan in 2008 al gebruikt in hun film “Prince Caspian”. Een terecht plekje in een film die sprookjeswerelden in de hoofdrol heeft.

Ik zag een prachtige wandelroute staan op mijnslovenie.com, van zo’n 4,5 uur om de Soça Rivier en de kloven echt te kunnen beleven. (Nog) Niet zelf gedaan dus, maar wellicht heel leuk om te doen.

Verblijven in Bovec: Adrenaline Check

Wij zaten in Bovec met ons tentje op de prachtige eco camping Adrenaline Check. Een camping die volledig op de grillen van de natuur loopt. Het water komt uit de bergen, de stroom wordt opgewekt met zonnenpanelen en de koelkast om je biertjes koud te houden is een stromend riviertje op 100 meter van de camping. Hoe echter wil je het hebben? Het ondernemende, liefdevolle gezin zit vol passie over deze prachtige regio, sporten die de adrenaline door je aderen doen spuiten en die een gezelligheid creëren die ik nog niet vaak heb meegemaakt op campings.

Voor iedere kampeerder is er bij hen wat wils: Glamping tenten, al opgezette kleine tentjes met of zonder dakje tegen de zon, of plekjes om je eigen tent neer te zetten. Daarnaast wordt er elke avond en heerlijk Sloveense maaltijd gekookt, en kun je voor een paar euro aanschuiven aan grote tafels. Het creërt een bepaalde gezelligheid onder de kampeerders, iedereen begint elkaar te kennen en deelt de verhalen van de dag ervoor om elkaar te inspireren voor de dag erna.

De eigenaar komt langs om te horen of je iets leuks wilt doen de komende dag uit de activiteiten die zij aanbieden tegen heel schappelijke prijzen: raften (doen!), canyoning (DOEN!), kayakken, fietsen, klimmen, enz. Ben je in de buurt van Bovec, ga dan zeker naar hen toe!

Vrsic Pass

Vanuit Bovec gingen we naar het bekende Lake Bled. Dit deden we door over de Vrsic Pass te rijden, en dat is echt een belevenis op zich. Zigzaggend door de Alpen, met zulke mooie zichten, de echte natuur, en schapen die rustig het verkeer op houden. 🙂

Lake Bohinj

Wij wilden liever niet verblijven rondom Lake Bled, en enkele km’s verderop is Lake Bohinj te vinden. Daar hebben we een mooi kampeerplekje gevonden. Wil je echter op de famous Autocamp Zlatorog slapen, een camping direct aan het meer, zorg dan dat je die van te voren reserveert. In het hoogseizoen heeft een enkeling geluk een plekje te bemachtigen, maar bij het openen van de plekken in de middag is er een lange rij mensen te vinden die allemaal hun geluk op de proef stellen om een plekje te bemachtigen. Wij zaten aan een camping meer richting Lake Bled, die Danica heette. Een heerlijk rustige camping aan de rivier waar je ’s middags heerlijke verkoeling kunt vinden. Prima plaats dus!

In de regio van Lake Bohinj kun je prima hiken, wandelen en genieten van alle uitzichten en watervallen.

Lake Bled

Vanuit onze camping in Lake Bohinj zijn we ook naar Lake Bled gegaan. Wat een van de hoogtepunten zou moeten zijn van Slovenie, een plek die prijkt op de voorkant van de huidige Lonely Planet van Slovenie viel ons toch een beetje tegen. Het is prachtig he, dat eilandje in het midden van meer, met dat prachtige kasteel dan dat. Maar voor ons was het niet meer dan dat. Nu, we zijn niet naar het eilandje gegaan, wellicht is dat dan zo de moeite waard?

Wij hebben ons aan vasteland gehouden en hebben ervoor gekozen het prachtige Vintgar Gorge op een steenworp afstand te bezoeken, wat een prachtige plek!

Vintgar Gorge

Ongeveer 4 kilometer ten noordwesten van Lake Bled is de 1.6 kilometer lange kloof te vinden, die eindigt in een waterval van 13 meter hoog. Dit was de meest indrukwekkende kloof die we hier gezien hebben. Mocht je dus in de buurt zijn, is dit echt echt de moeite waard om te bezoeken voor €5,- pp! Tik eventjes Vintgar in in Google Maps, en je vindt snel genoeg de bordjes leading the way. Have fun.

♥ Annelies

p.s. Je kunt je vignetten overal kopen langs de snelweg. Koop ze wel voordat je het betreffende land (in dit geval Slovenie, maar tijdens onze hele reis was dat het geval) in rijdt.

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Eva
  april 26, 2017 at 8:30 pm

  Ooh wauw wauw wauw! ZO goed, dit is (bijna) de reis die ik zooo graag wil maken maar dan vanuit Berlijn uiteraard 😉 Slovenië lijkt me echt geweldig en zo’n roadtrip is volgens mij de beste manier om alles te ontdekken. Ga deze even opslaan ter reisinspiratie!

  • Reply
   Annelies
   mei 7, 2017 at 6:40 am

   ZO fijn dat je er iets aan hebt! Het was echt een super reis, we hebben het alleen zo vlot gedaan dat ik denk dat het heel leuk lijkt om wat langer de tijd te hebben in Slovenie. 🙂 Have fun!!

  Leave a Reply